TESEV’den yeni Anayasa konferansı
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) Demokratikleşme Programı 15-16 Nisan 2011 tarihlerinde Ankara’da bir Anayasa konferansı düzenliyor. Konferansın programı şu şekilde:
Demokratik Geçiş Dönemlerinde Adalet:
Anayasa Yapımı, Yargı Reformu ve Geçmişle Yüzleşme
Dedeman Hotel, Ankara
Dedeman Oteli, Aynalı Salon
Büklüm Sok. No.1
Akay – Ankara / TÜRKİYE
Cuma, 15 Nisan 2011
09.30-10.00 Kayıt; Çay/Kahve
10.00-10.30 Açılış Konuşması
Can Paker, TESEV Yönetim Kurulu Başkanı
10.30-12.00 Panel 1: Anayasa Yapımı ve Demokratik Geçiş
Anayasa yapımı ve demokratik geçiş arasındaki ilişki nedir? Biri diğerini takip mi etmelidir? Anayasa reformu rejim değişikliğinin olmadığı durumlarda da mümkün müdür? İç savaş, diktatörlük, askeri veya otoriter rejimden demokrasiye geçiş deneyimi yaşamış ülkelerde demokratik, sivil anayasa hazırlanmasının ön koşulları nelerdir? Anayasa yapım sürecinin ‘ideal’ bir yolu var mıdır? Temsili demokrasinin eksik tarafları göz önüne alındığında aşağıdan yukarı doğru bir yaklaşım nasıl güvenceye alınabilir? Laiklik, vatandaşlık tanımı, azınlıkların taleplerine yaklaşım ve güçler ayrılığı gibi temel konularda derin bir bölünme yaşayan toplumlarda yeni bir anayasa oluşturmanın yöntemleri ve zorlukları nelerdir? Rejim değişikliği sonucunda yeni anayasa yapmış ülkelerin deneyimleri, yeni anayasa hazırlıklarını demokratikleşme sürecinin bir parçası olarak yaşayan Türkiye için ne anlam ifade ediyor? Türkiye’nin çıkarabileceği dersler ve Türkiye örneğinin dünyaya gösterebileceği dersler nelerdir?
Oturum Başkanı ve Tartışmacı:
Etyen Mahçupyan, TESEV Demokratikleşme Programı
Panelistler:
Hanna Lerner, Tel Aviv Üniversitesi
Levent Köker, Atılım Üniversitesi
12.00-13.30 Öğle Yemeği
13.30-15.45 Yuvarlak Masa Tartışması 1: Bölünmüş Toplumlarda Anayasa Yapımının Temel Zorlukları
Kimliklerinin yasal olarak tanınmasını talep eden ve sosyal ve kültürel haklarının korunmasını savunan farklı etnik ve dini gruplara sahip ülkelerde anayasal reformun önündeki engeller nelerdir? Demokratik anayasalar, toplumsal uyumdan fedakârlık edilmeden temel hak ve özgürlüklerin ve de eşitliğin korunmasını nasıl garanti altına almalıdırlar? Bu noktada yargının rolü nedir? Din-devlet ilişkisinin ideal şekli üzerine derin toplumsal fikir ayrılıkları bulunan bir ülkenin, demokratik anayasasında laiklik ne şekilde ele alınmalıdır? Yeni bir anayasada insan haklarının güvence altına alınması için güçler ayrılığı ne şekilde düzenlenmelidir?
Oturum Başkanı ve Tartışmacı:
Levent Köker, Atılım Üniversitesi
Panelistler:
Serap Yazıcı, İstanbul Bilgi Üniversitesi
Hülya Gülbahar, Anayasa Kadın Platformu
Ayhan Bilgen, Demokratik Anayasa Hareketi
Osman Can, Yeni Anayasa Platformu
Necdet Okcan, DİSK (davet edildi)
15.45-16.00 Kahve Arası
16.00-18.00 Panel 2: Yargı Reformu ve Demokratik Geçiş
Ulusal hukuki sistemin, hukuki kültürün ve yargı kurumlarının yeni anayasal çerçeveye uyum sağlamasını güvenceye almak için ne tür siyasal, hukuki ve sosyal ölçütler belirlenmelidir? Yargının eski rejimin gücünü koruması konusunda kritik bir aktör konumunda olduğu ülkelerde yargı reformunun önündeki engeller nasıl aşılabilir? Hükümetler, demokratik geçiş dönemlerine ilişkin bu sorunlar ile nasıl başa çıkmaktadır? Yeni anayasa yapımı ve yargı reformu arasındaki ilişki nedir?
Oturum Başkanı ve Tartışmacı:
Feray Salman, İnsan Hakları Ortak Platformu
Panelistler:
Yonko Grozev, Liberal Stratejiler Merkezi
Vojin Dimitrijevic, Belgrad İnsan Hakları Merkezi
Mustafa Tören Yücel, Çankaya Üniversitesi
Cumartesi, 16 Nisan 2011
10.00-10.30 Kayıt; Çay/Kahve
10.30-13.00 Panel 3: Demokratik Geçiş Süreçlerinde Geçmişle Yüzleşme
Otoriter rejim dönemlerinde güvenlik güçlerinin sivillere karşı ciddi insan hakları ihlalleri işlediği toplumlar, demokrasiye geçiş süreçlerinde geçmişle yüzleşmek ve adaleti sağlamak adına ne gibi zorluklarla karşılaşmaktadır? Bu bağlamda, yargının adaletin sağlanmasında rolü nedir? Devlet görevlileri tarafından gerçekleştirilmiş faili meçhul cinayetler gibi kritik davaları yürüten avukatlar ve barolar vb. hukuki aktörlerin yargısal ve sosyal dönüşümün sağlanmasında rolleri nelerdir? Kamu görevlilerinin işlediği suçlar karşısında cezasızlık kalkanı oluşturan mekanizmaların ortadan kaldırılması için insan hakları avukatları ve aktivistler tarafından kullanılabilecek etkin yöntemler nelerdir? Hakikat komisyonları adil yargılamayı bütünleyici bir mekanizma mıdır yoksa ona alternatif midir?
Oturum Başkanı ve Tartışmacı:
Dilek Kurban, TESEV Demokratikleşme Programı
Panelistler:
Katya Salazar, Due Process Vakfı
Tahir Elçi, Avukat
Mehmet Uçum, Avukat
Eren Keskin, Avukat