
Gazetelerde yayınlanan ve çok ses getiren
röportajlarıyla Türkiye gündemini değiştiren Prof. Andrew Arato bir kez daha ülkemize geliyor. Ve yine gündemi belirleyecek bir konu üzerine konuşacak: “Macaristan ve Türkiye’de Anayasa Reformları: Karşılaştırmalar”.
Bu blog’da da daha önce
haberini yapmıştım, Macaristan 2010 yılında yeni bir anayasa yaptı. Ancak bu yeni anayasanın hem hazırlık, hem müzakere ve hem de kabul aşaması yoğun eleştirilere maruz kaldı. Çünkü iktidar partisi muhalefetle uzlaşmayı reddetti ve yeni anayasayı tek başına yazıp tek başına kabul etti. Sonuçta ortaya son derece muhafazakâr, hak ve özgürlükleri sınırlayan ve en önemlisi de muhalefetin sesini kısmaya yönelik düzenlemeler içeren bir metin çıktı. Elbette bu, Avrupa’nın ortasında demokrasi için büyük bir tehdit olarak algılandı.
Türkiye’de de siyasal yapı Macaristan’a benzemekle birlikte, kanımca, göreceli olarak oldukça demokratik bir anayasa yapım süreci yaşanıyor. Sürecin sonuna kadar oybirliği ilkesi ve uzlaşma çabası devam ederse sonumuzun Macaristan’a benzeme olasılığını görmüyorum. Ancak acaba Arato da böyle mi düşünüyor? İşte bunu öğrenmek için 21 Mayıs Pazartesi günü 18.30’da Beyoğlu’nda Galatasaray Lisesi’nin arkasındaki Cezayir Toplantı Salonu’na gelmeniz gerekiyor.
Avukat Hülya Gülbahar tarafından bana ulaştırılan davet metni şu şekilde:
MACARİSTAN’IN TARTIŞMALI YENİ ANAYASA DENEYİMİ VE TÜRKİYE:
New School for Social Research’de siyasi teori ve sosyal teori dersleri veren, anayasacılık ve karsılaştırmalı anayasalar konusunda önemli çalışmaları olan Profesör Andrew Arato’nun 21 Mayıs’ta Constitutional Reforms in Hungary and Turkey: Comparisons başlıklı bir sunumu olacak.
Tüm dünyada “katılımlı bir yöntemle hazırlanmadığı ve otoriter saiklerle yazıldığı” eleştirileriyle karşılanan Macaristan’ın yeni anayasası ve bu anayasanın yapım süreci ile Türkiye’de anayasa hazırlık süreçleri arasında karşılaştırmalı bir değerlendirmenin yapılacağı bu söyleşiye konuyla ilgilenen herkesi davet ediyoruz.
ÖZGÜRLÜKÇÜ ANAYASA PLATFORMU
Tarih: 21 Mayıs 2012
Saat: 18.30
Yer: Cezayir
Not: Sunum ve tartışma dili İngilizce’dir
Nasıl paylaşmak istersiniz?:
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
İlgili