İçeriğe geç

Bilgi Üniversitesi’nde Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru Hakkı sertifika programı

by 02/05/2013

BilgiBilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi 18 Mayıs – 8 Haziran 2013 tarihleri arasında Cumartesi, Salı ve Perşembe günleri yapılacak ve toplam 40 saatlik bir Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru Hakkı sertifika programı düzenliyor. Bilgi Üniversitesi öğrenci, mezun ve çalışanlarına %20 indirim sağlanan programın ücreti KDV dahil 1450 TL. İletişim bilgisinin de yer aldığı tanıtım metni ve afiş aşağıda (büyütmek için üzerine tıklayın).

ANAYASA MAHKEMESİ’NE BİREYSEL BAŞVURU SERTİFİKA PROGRAMI
Anayasa’da 2010 yılında yapılan değişiklikle, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi kapsamındaki Anayasal hak veya özgürlüklerinden biri veya bir kaçı ihlal edildiği  iddiasında olan kişilere Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yoluyla ulaşma olanağı tanındı. Eylül 2012’den itibaren uygulamaya giren bireysel başvuru yolu, hak ihlalinin giderilebilmesi için iç hukukta tazminat veya yeniden yargılama gibi olanakları sağlamanın yanı sıra İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’ne yapılacak başvurular için tüketilmesi gereken bir iç hukuk yolu haline de dönüştü. Bu başvuru yolu herhangi bir yargı yoluna özgülenmedi, hukuk ya da ceza veya idari yargılama sonucunda ortadan kaldırılamayan ihlal iddialarının tümü için geçerli oldu. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yolu Türk hukukunda mevcut olan yargısal başvuru yollarından farklılaşmaktadır. Bireysel başvuru, kendine özgü bir başvuru yolu olarak ayrı bir maddi hukuk ve usul hukuku bilgisi gerektirmektedir. Sertifika programı kapsamında öncelikle genel olarak Anayasada ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nde hak ve özgürlüklerin sınırlama ve genel güvence rejimi, devletin pozitif yükümlülükleri üzerinde durulduktan sonra Sözleşmesel ve Anayasal hakların her birinin kapsam ve içerikleri belirlenecektir. Ardından ise Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolunda uygulama bulacak usul kuralları üzerinde durulacaktır. Programla katılımcıların geçmişte edindikleri bilgileri derinleştirmesi ve hukukumuza ilk defa giren bu yeni hak arama yolu konusunda yeterli bilgiye sahip olması hedeflenmektedir.
Programın amacı genel olarak katılımcılara Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı konusunda yeterli donanımı sağlamaktır. Program kapsamında İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’nin kararları üzerinde karşılaştırmalı bir biçimde durulacak ve ortaya çıkan içtihatlar incelenecektir. Program sonucunda katılımcıların Sözleşme kapsamındaki Anayasal hakların içeriğini tanıması, başvuru usulünü kavraması, Anayasa Mahkemesi’ne nitelikli bireysel başvuru yapma becerisi kazanması hedeflenmektedir. Program özellikle hukukçulara yönelik düzenlenmektedir.
Tarih : 18.05.2013- 08.06.2013
Süre : 10 gün,40 Saat
Ders gün ve saatleri:
Cumartesi 10.00 – 16.00/17.00
Salı ve Perşembe 18.30 – 21.20
Katılacak eğitimciler:
– Prof. Dr. Sibel İnceoğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
– Prof. Dr. Osman Doğru, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
– Yrd. Doç. Dr. Oya Boyar, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
– Yrd. Doç. Dr. Lami Bertan Tokuzlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
– Yrd. Doç. Dr. Ulaş Karan, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
– Dr. Gülay Arslan Öncü, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Ücret : 1.450 TL (KDV dahil)
Bilgi Üniversitesi öğrenci, mezun ve çalışanlarına %20 indirim uygulanmaktadır.
Kayıt : 212 311 7220 bilgiegitim@bilgi.edu.tr
Bilgi : Ulaş Karan ulas.karan@bilgi.edu.tr

Bilgi BB

Yorum Yapın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: