Beş senedir anayasasız olan Nepal’de yeni anayasa için çalışma başladı
İki aylık bir gecikmenin ardından Nepal’de yeni seçilen Kurucu Meclis bugün temel görevine başlama kararı aldı: Beş seneden beri Himalaya halkının hasret kaldığı bir anayasanın yazılması.
Bugünkü toplantı genel olarak seremoniydi. Meclis’in gelecek haftadan itibaren anayasa için önerileri görüşmeye başlaması bekleniyor.
601 sandalyeli meclis aynı zamanda ülkenin parlamentosu olarak da görev yapacak.
Nepai Kongre Partisi lideri Sushil Koirala: “Hiç şüphe yok ki yeni anayasayı bir yıl içerisinde tamamlamayabileceğiz ve aynı zamanda yakın zamanda bir koalisyon hükümeti üzerinde anlaşmayı da temin etmek istiyoruz.”
Koirala’nın partisi en fazla sandalye sayısına sahip olsa da tek başına bir çoğunluk oluşturamıyor. Meclis’in yeni başbakan onu seçeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Meclis 19 Kasım’da seçilmişti ancak toplanamamıştı, çünkü eski isyancıların kurduğu Mao’cu Nepal Birleşik Komünist Partisi, seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle oturumlara katılmayı reddetmişti. Ancak şu anda katılmaya ikna edilmiş durumdalar.
Himalaya’lardaki ülke beş seneden bu yana anayasası olmadan kronik problemler yaşayan bir parlamento krizi içerisinde yaşıyordu.
10 yıl süren Mao’cu ayaklanmanın ve yüzyıllık monarşinin yıkılmasının ardından 2008’de seçilmiş olan meclis tarafından bir anayasanın yazılmış olması gerekiyordu. Ancak yaşanan kavgalar meclisin işini bitirimesine engel oldu.
Meclis’in görev süresi 2012’de doldu ve yeni seçimler duyuruldu. Siyasal partilerin seçimleri kimin yöneteceğine dair bir anlaşmaya ulaşması için aylar geçmesi gerekti. En sonunda ise Yüksek Mahkeme Başkanı’nın liderlik ettiği bir geçiş hükümetinin seçimleri düzenlemesi üzerinde anlaşıldı ve böylece hiçbir parti avantaj sağlayamadı.
Kaynak: ABC News