İçeriğe geç

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu’ndan “Bir Yılın Ardından Gezi” raporu

by 02/06/2014
28 Mayıs 2013, Gezi Parkı

28 Mayıs 2013, Gezi Parkı (Reuters)

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH), 27 Mayıs 2014 günü Gezi Parkı eylemlerinin yıl dönümünde “Bir Yılın Ardından Gezi: Gösterici Avı” başlıklı bir rapor yayımladı.

30 sayfalık rapora göre, Türkiye’nin dört bir yanında süren protestoların ilk 60 gününde, en az 43’ü ağır olmak üzere, 8.163 kişi yaralandı. 11 kişi öldürüldü. 5.653 barışçıl gösterici hakkında 97 dava açıldı.

Raporda polisin şiddet, biber gazı ve plastik mermi kullanımı, yaşam hakkı ihlalleri, sağlık hakkının kullanımının engellenmesi, kadınlara yönelik cinsel şiddet ve ayrımcılık, keyfi gözaltı ve tutuklamalar, basın özgürlüğüne ve gazetecilere yönelik saldırı ve tehditler, Twitter ve Facebook’un yasaklanması, sosyal medya kullanıcılarına açılan davalar, başta akademisyenler olmak üzere idari personele karşı açılan disiplin soruşturmaları, Berkin Elvan, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz davalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi, polis şiddetine karşı devletin etkili soruşturma yürütme yükümlülüğü ve devletin cezasızlık politikası anlatılıyor.

FIDH, raporun sonuç bölümünde özetle; başta ifade ve toplantı/gösteri hakkı olmak üzere, insan haklarının kullanımının önündeki engellerin kaldırılmasını, insan hakları ihlallerinin İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararlarına ve Avrupa Konseyi gibi uluslararası kurumların tavsiye ve standartlarına uygun olarak giderilmesini ve özellikle biber gazı gibi malzemelerin Türkiye’ye ihracının ve satışının yasaklanmasını istiyor.

Raporun İngilizcesine buradan, Türkçesine ise buradan ulaşmak mümkün.

31 Mayıs 2014, İstiklal Caddesi (Reuters)

31 Mayıs 2014, İstiklal Caddesi (Reuters)

Gezi Parkı direnişinin yıl dönümünde yine pek çok insan sokağa çıktı. Polis, aldığı talimatla, yine insanların toplantı ve gösteri haklarını kullanmalarını engelledi, insanlara biber gazı, tazyikli su, plastik mermi ve coplarla saldırdı. Pek çok insan yaralandı, keyfi şekilde gözaltına alındı. Bu yazının yazıldığı sırada büyük çoğunluğu hala savcılıkta ifade veriyor.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muizneks de yaşanan bu polis şiddetine karşı bir açıklama yayımladı ve polis şiddetini kınadı.

Muizneks’in açıklaması şöyle:

“Türk polisinin göstericilere ve gazetecilere karşı aşırı güç kullanmasını kınıyorum. Dün yaşanan olaylar, Türkiye’de gösterilerle mücadelede insan hakları konusundaki ciddi endişeleri arttırarak listeye eklendi.

Kolluk yetkililerinin görevlerini kötüye kullanması hukukun üstünlüğüne karşı doğrudan bir tehdittir ve hoş görülemez. Türk yetkililerini, başta barışçıl toplama hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü olmak üzere, gösterilere karşı uluslararası insan hakları standartlarıyla uyumlu davranılmasını güvence altına almak için, Kasım 2013’te yayımladığım rapordaki tavsiyeler (http://bit.ly/1rwStcg) ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nin içtihatları doğrultusunda davranmaya çağırıyorum.”

From → İnsan hakları

Yorum Yapın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: