İçeriğe geç

Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi, yıllık raporunu yayımladı.

by 21/01/2015

cpt_heyeti_imralidan_dondu_h38663Kuruluşunun 25. yılını kutlayan Avrupa İşkencenin ve İnsanlıkdışı veya Onur Kırıcı Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi (CPT), 1 Ağustos 2013 – 31 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleştirdiği 25 ziyaret sonucu hazırladığı 24. yıllık raporunu bugün yayımladı.

Avrupa Konseyi üyesi 47 devleti, karakollarda ve cezaevlerinde tecrit, disiplin cezaları, kötü koşullarda tutma gibi kötü muamele, baskı, tehdit ve sindirmeye karşı uyaran CPT, ayrıca whistle-blower’ların korunması için de devletlere çağrıda bulunuyor.

Yetkililerin önleme, soruşturma ve cezalandırma yükümlülüğünü hatırlatan raporda devletlere özellikle, baskı ve sindirmeye karşı ceza yasalarında düzenleme yapmaları, potansiyel mağdurları başka kurumlara nakletmeleri, şikayetler için etkili başvuru mekanizmaları oluşturmaları ve her şikayete karşı etkili bir soruşturma yürütmeleri tavsiye ediliyor.

Raporda ayrıca 18 yaşından küçük kişilere karşı karakolda ve cezaevlerinde uygulanacak standartlar da güncelleniyor. Bunlardan bazıları,

  • Karakolda tutulan çocuklar için ek güvenceler sağlanmalı. Özellikle, gözaltı süresinin 24 saati geçmemesi, yetişkinlerle aynı ortamda bulunmamaları, intihar etmelerinin ya da kendilerine zarar vermelerinin engellenmesi için önlem alınması, yakınlarına ya da çocuk tarafından güvenilen bir kişiye haber verme zorunluluğunun getirilmesi, avukatının ve güvendiği bir yetişkinin yokluğunda polis tarafından asla ifadelerinin alınamaması gibi.
  • Çocuklarla ilgilenen görevliler sopa, sprey ya da çocuklar üzerinde baskı kurabilecek malzemeler kullanmamalı.
  • Disiplin tedbiri olarak tecrite son çare olarak, çok kısa periyotlarla ve hiçbir koşulda üç günden fazla olmayacak şekilde başvurulmalı.
  • Bütün çocukların telefona erişim hakları olmalı. Komite, çocukların İnternet Üzerinden Sesli İletişim sistemlerini kullanmalarına izin verilmesini de sıcak karşılıyor.

İngilizce ve Fransızca yazılan raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

From → İnsan hakları

Yorum Yapın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: