Avrupa Konseyi’nden basın özgürlüğü ve gazeteciler için internet platformu
Avrupa Konseyi, basın özgürlüğü için mücadele eden örgütlerle birlikte, basın özgürlüğü ile gazeteciliğin korunması ve gazetecilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla internette bir platform kurdu.
Article 19, Avrupa Gazeteciler Derneği, Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ve Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütlerinin işbirliği ile oluşturulan platform ile, basın özgürlüğüne ve gazetecilerin haklarına yönelik tehditlerin önlenmesi ve Avrupa Konseyi üyesi 47 devlet ile basın özgürlüğünün korunması ve geliştirilmesi için tedbirler alınması amaçlanıyor.
Plaftormun internet sitesinde şuan Azerbaycan, Bulgaristan, Danimarka, Fransa, Yunanistan, Moldova, Rusya, Sırbistan, Slovenya, Türkiye ve Ukrayna’da basın özgürlüğüne ve gazeteci haklarına müdahale edilen 33 örnek dosya var. Mevcut durumla ilgili özet bilgiler içeren dosyalar beş kategori altında toplanıyor: gazetecilerin fiziksel bütünlüğüne saldırı, gazetecilere taciz, cezasızlık, gazetecilerin kaynaklarına yönelik tehdit, basın özgürlüğü üzerinde caydırıcı etki yaratacak eylemler ve diğerleri.
Bu 33 dosya içerisinde Türkiye’den 13 dosya bulunuyor: 17-25 Aralık sürecinde yazdığı makaleler nedeniyle cumhurbaşkanına hakaret suçundan hakkında soruşturma başlatılan Can Dündar ve yine cumhurbaşkanına hakaret suçundan para cezası alan Penguen çizerleri Bahadır Baruter ve Özer Aydoğan, tutuklu gazeteciler Hidayet Karaca ve Mehmet Baransu, hükümlü gazeteciler Erol Zavar, Ali Konar, Mustafa Gök, Miktat Algül, Kenan Karavil, Hatice Duman, Seyithan Akyüz, Erdal Süsem ve Gezi Parkı eylemleri sırasında polisler tarafından yerde sürüklenerek ve darp edilerek gözaltına alınan Gökhan Biçici.
Basın özgürlüğünün ve gazeteciliğin korunması ile ilgili platform : http://www.coe.int/en/web/media-freedom
Bugün platform ile birlikte açılan ve gelişmelerin takip edilebileceği Twitter hesabı: https://twitter.com/CoEMediaFreedom