CEDAW’dan kadınların adalete erişim hakkıyla ilgili tavsiye karar
Uzuuun bir aradan sonra yeniden merhaba (: İHAM’daki stajım bitti ve geri döndüm. Bloga anayasa ve insan hakları hukukuyla ilgili gelişmeleri yazmaya devam edeceğim. İlk yazı, kadınların adalete erişimiyle ilgili.
Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi (CEDAW), 23 Temmuz 2015 tarihinde kadınların adalete erişim haklarıyla ilgili genel bir tavsiye karar kabul etti. Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi altında tanınan hakların gerçek anlamda korunması için taraf devletlere önemli tavsiyelerde bulunan karar, 24 sayfadan oluşuyor.
Kadınların adalete erişimi konusu, ulaşılabilirlik, ayrımcı yasalar, adalet sisteminde toplumsal cinsiyet rollerinin yeri, kalıplaşmış toplumsal cinsiyet rollerine karşı eğitim, medya ve sivil toplum kuruluşları yoluyla farkındalığın arttırılması ve adli yardım başlıkları altında ele alınıyor ve anayasa hukuku, medeni hukuk, aile hukuku, ceza hukuku, idare hukuku ve iş hukuku gibi alanlarda kadınların adalete erişim haklarıyla ilgili tavsiyeler içeriyor.
İngilizce yazılan tavsiye kararın tamamına buradan ulaşmak mümkün.