İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya’nın bağımsızlık kararnamesini iptal etti
İspanya Anayasa Mahkemesi Çarşamba günü, Katalonya Parlamentosu’nun, zengin kuzeydoğu bölgesinin ayrılma sürecini başlattığını açıklayan kararnamesini iptal etti. Yerel hükûmet karara tepkili.
Geçen ay kabul edilen önerge, 18 ay içerisinde bağımsızlığın tamamlanacağı düşüncesiyle, Katalonya yerel meclisine, 30 gün içerisinde, ayrı sosyal güvenlik sistemi ve hazine kanunları hazırlamaya başlama çağrısı yapıyor. Ayrıca Katalonya Parlamentosu’nun “egemen” olduğunu ve İspanya kurumlarının aldığı kararlara tâbi olmadığını ilân ediyor.
Muhafazakâr Başbakan Rajoy, konuya ilişkin olarak derhal Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş ve o da, yasal gerekçeleri incelerken, geçici olarak kararnamenin yürürlüğünü durdurmuştu. Çarşamba günü, 11 yargıcın tümünün katıldığı kararla Mahkeme kararnamenin “İspanya milletinin birliğini güvence altına alan anayasal normları ihlal ettiğine” karar verdi.
Rajoy kararı memnuniyetle karşıladı. “İspanya’ya ve millî egemenliğe inanan İspanyolların çoğunluğu için, bu bizi oldukça mutlu etti.” Ancak Katalonya yerel hükûmeti derhal tepki gösterdi ve kararnamenin hayatta olduğunu açıkladı. Hükûmet sözcüsü Neus Munte “Mutlak çoğunlukla kabul edilen bu açıklamanın içeriği, İspanya Anayasa Mahkemesi kaç tane karar açıklarsa açıklasın değişmeden durmaktadır.” şeklinde konuştu.
Seçimler yakın
Karar, genel seçimler için kampanya süreçlerinin başlamasından sadece iki gün önce açıklandı. 20 Aralık’taki seçimler, solda ve sağda kurulan iki yeni parti ve anamuhalefet partisi Sosyalistler’le Rajoy’un Halkçı Partisi arasında zorlu bir mücadeleye sahne olacak. Halkçı Parti kendini ulusal birliğin ve 2014’te beş yıllık küçülme veya sıfır-büyümeden çıkan ülkenin ekonomik anlamda iyileşmesinin güvencesi olarak sunuyor.
Bağımsızlık yanlısı cephe, Eylül ayında yapılan yerel seçimlerde, 135 sandalyeli Katalonya yerel meclisinde ilk kez mutlak çoğunluğu elde etti ancak genel oyun yalnızca %48’ini alabildi. Eylül ayında seçilen Katalan liderler, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını görmezden gelmeyi vaat etmişti.
Ayrılma kararnamesini geçirmek için bir araya gelseler de, bağımsızlık yanlısı partiler, seçimlerin üzerinden iki ay geçmiş olmasına karşın halen yeni Katalan hükûmetinin kurulması konusunda anlaşamadı. Anketler, Katalanların çoğunun bağımsızlık konusunda bir referandum yapılmasını desteklediğini fakat İspanya’dan ayrılmak konusunda ikiye bölündüklerini gösteriyor.
Fikir Çalışmaları Merkezi’nin Çarşamba günü yayınladığı ankete göre Katalan bağımsızlığına karşı çıkanlar %48.2 seviyesindeyken, evet diyenler %46.6’da. Bu, anket şirketinin Ekim ayında yaptığı ve bağımsızlığa karşı çıkan Katalanların oranını %47.8, taraftar olanların oranını ise %46.7 bulduğu sonuçların neredeyse değişmediğini gösteriyor.
İspanya ekonomik çıktısının yaklaşık beşte birini temsil eden, 7,5 milyon nüfuslu kuzeydoğu bölgesi Katalonya, hali hazırda, eğitim, sağlık ve güvenlik konularında geniş bir özerklikten yararlanıyor. Ancak, özellikle, merkezî hükûmete verdiğinden daha azını elde ettiği vergilendirme konusunda daha fazla özerklik için ısrar ediyor.
İspanya Anayasa Mahkemesi’nin 2010’da, bölgeye daha fazla yetkiler tanıyan 2006 tarihli bir statüyü iptal etmesi ayrılma talebini güçlendirmişti.
Kaynak: Constitutonnet.org