İçeriğe geç

Avrupa Konseyi, İHAM Kararlarını Uygulamayan Azerbaycan Hakkında İnceleme Başlattı.

by 16/12/2015

avrupa konseyiAvrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, İHAS’ta öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve İHAM kararlarını uygulamayan Azerbaycan hakkında İHAS’ın 52. maddesi uyarınca bugün inceleme başlattı.

Sözleşme’nin 52. maddesine göre, her taraf devlet, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’nin talebi üzerine Sözleşme hükümlerinin kendi iç hukukunda etkili bir şekilde uygulandığına dair gerekli açıklamaları sunmakla yükümlü.

Jagland’e göre nadiren başvurulan bu yola gidilmesinin nedeni, vahim bir hal alan duruma karşı hükümet tarafından herhangi bir olumlu adım atılmaması ve Azerbaycan’da hukukun özellikle eleştirel sesleri susturmak ve ifade özgürlüğünü sınırlandırmak için keyfi olarak kullanıldığını tespit eden İHAM kararlarının uygulanmaması. Bu kararın alınmasının en önemli nedenlerinden biri de, Konsey tarafından yapılan tahliye çağrılarına ve Mayıs 2014 tarihli İHAM kararına rağmen ülkenin muhalif seslerinden İlgar Mammadov’un hiçbir yasal dayanak olmadan hala cezaevinde tutulmaya devam ediliyor olması.

Jagland tarafından göreve geldiğinden beri ilk kez kullanılan bu yol, aslında Avrupa Konseyi tarafından da oldukça nadiren kullanılmış. Şurada yer alan verilere göre, 1964, 1970, 1975, 1983, 1988 ve 2005 yıllarında bütün taraf devletlere karşı belirli maddeler için yapılan inceleme, 1999 yılında Rusya ve 2002 yılında Moldova’da gerçekleştirilmiş.

 

 

From → Haberler

Yorum bırakın