İçeriğe geç

Sosyal Haklar Komitesi, HRW ve Freedom House’tan 2015 raporları

by 27/01/2016

Ocak ve şubat ayları, insan hakları örgütlerinin bir önceki yılın değerlendirmesini yapmak için hazırladıkları raporları peşi sıra paylaştıkları aylar oluyor. Bugün de o günlerden biriydi ve Avrupa Sosyal Haklar Komitesi, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Freedom House 2015 yılı içerisinde meydana gelen insan hakları ihlallerine ilişkin raporlarını bugün yayımladı. Yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada durum hiç parlak değil ve gün geçtikçe kötüye gidiyor maalesef. Bahsettiğim bu raporları aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz.

vignetteVID2011Taraf devletlerin Avrupa Sosyal Şartı’na uygun davranıp davranmadıklarını inceleyen Avrupa Sosyal Haklar Komitesi, her yıl taraf devletlerden aldığı raporlar sonucu hazırladığı ve “sonuçlar” adını verdiği kararları bugün yayımladı. Aralarında Türkiye’nin de olduğu 31 taraf devletin 2015 yılı içerisinde Avrupa Sosyal Şartı’nın çeşitli maddelerini toplamda 277 kez ihlal ettiğini ortaya koyan raporu buradan okuyabilirsiniz.

hrw 2016İnsan Hakları İzleme Örgütü, 90’dan fazla ülkenin 2015 yılındaki insan hakları karnesini incelediği 659 sayfadan oluşan 2016 Dünya Raporu’nu bugün yayımladı. İngilizce yazılan raporun tamamına buradan ulaşmak mümkün.

Raporda başta sokağa çıkma yasağı ilan yerlerde yaşanan ağır insan hakları ihlalleri olmak üzere, ifade ve örgütlenme özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, mülteciler, kadına yönelik şiddet ve uluslararası aktörler  başlıkları altında Türkiye’de insan haklarının durumu da özetleniyor ve Türkiye’de insan haklarının her geçen sene biraz daha kötüleştiği ortaya konuyor. Raporun Türkiye bölümünün Türkçesi burada mevcut.

freedom house 2016Washington merkezli insan hakları örgütü Freedom House, Dünya’da Özgürlük – 2016 isimli raporunu bugün yayımladı. Seçim süreci, Suruç ve Ankara katliamları, siyasi çoğulculuk ve katılım, ifade ve inanç özgürlüğü, toplantı ve örgütlenme hakkı, hukukun üstünlüğü ve kişisel haklar başlıkları altında yapılan puanlamayla Türkiye, “kısmen özgür ülkeler” arasında yer alıyor. 195 ülkenin incelendiği raporun tamamı burada, Türkiye bölümü ise burada.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: