İtalya Anayasa Mahkemesi: Çocuğa babanın soyadının verilmesi eşitliğe aykırı

İtalya Anayasa Mahkemesi, evli çiftlerin çocuklarına otomatik olarak babanın soyadını veren kanunun aksi yönünde karar verdi.
Hukukçular, ailelerin çocuklarına annenin soyadını vermeyi engellemenin kadınlara yönelik ayrımcılık olduğunu iddia ediyordu.
İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi de, daha önceki bir kararında, kökeni Roma İmparatorluğu’na dayanan kanunu mahkum etmiş ve İtalya’ya düzenlemeyi değiştirme emri vermişti.
Kampanyayı yürütenler kararı memnuniyetle karşıladı ve Parlamento’yu kararın gereğini yapmaya çağırdı.
Anayasa Mahkemesi’nin açıklamasında “Mahkeme, ebeveynlerin aksi iradesine rağmen, babadan gelme soyadının meşru çocuğa otomatik olarak atanmasına ilişkin kuralların hukuka aykırı olduğunu duyurur” dendi.
Dava, İspanyolca konuşulan çoğu ülkede gelenek olduğu üzere, oğullarına hem annenin, hem de babanın soyadını vermek isteyen bir İtalyan-Brezilyalı çiftle ilgiliydi.
Taleplerinin İtalyan otoriteleri tarafından reddedilmesi üzerine davayı İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’ne taşımışlardı. Mahkeme, 2014’te çiftin lehine karar vermişti.
Anayasa Mahkemesi, kanunun, İtalya’nın modern anayasasında belirtilen cinsiyet eşitliği ilkesiyle uyumsuz olduğunu ifade etti.
İtalyan alt meclisi, söz konusu kanunu değiştiren bir kanunu kabul etmişti ancak değişiklik yıllardan beri Senato’da bloke edilmişti.
Kampanyayı yürütenlerden sol eğilimli milletvekili Fabrizia Giuliani, AFP haber ajansına verdiği demeçte “Anayasa Mahkemesi toplumumuz için çok önemli bir karar verdi” şeklinde konuştu.
“Senato’nun artık, bu anakronizmi ortadan kaldırmamak ve bu konuda kadınlara haklarını vermemek için hiçbir gerekçesi yok.”
Kaynak: BBC