Bahreyn Anayasası değişti: Artık siviller askeri mahkemede yargılanabilecek

Bahreynli milletvekilleri, muhalefetle mücadelede güvenlik güçlerini 2011 Arap Baharı protestolarından bu yana görülmemiş derecede yetkilendirerek, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına izin verecek anayasayı değişikliğini Salı günü kabul etti.
Küçük Körfez ülkesinin Millet Meclisi’nin seçilmiş alt kanadı olan 40 sandalyeli Temsilciler Konseyi’nin kararı, yerel gizli servise bazı tutuklama yetkileri veren Kraliyet kararnamesinden hemen sonra geldi.
Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nın gücünü sınırlamak, 2011 gösterilerinin yetkililer tarafından bastırılmasının ardından önerilen bir kilit reformdu.
Bununla birlikte aktivistler oylamayı protesto etti.
Bahreyn Haklar ve Demokrasi Enstitüsü hukuk departmanı başkanı Sayed Alwadaei, yaptığı açıklamada “Bahreyn Kralı bu fiili sıkıyönetimle etkin bir şekilde bir polis devleti kuruyor” dedi.
Bahreyn hükümeti tasarı henüz Millet Meclisi tarafından onaylanmadığı için yorum yapmayı reddetti.
Kanun, Bahreyn Anayasası’nın bir kısmını, askeri mahkemelerin kimleri yargılayabileceğine ilişkin sınırlamaları kaldıracak şekilde değiştiriyor.
Konsey’in oturumu sırasında, ülkenin askeri mahkemelerinin başkanı da olan Tuğgeneral Yussef Rashid Flaifel milletvekillerine seslenerek, milletin “terörizmle savaşması” nedeniyle değişikliğe ihtiyaçları olduğunu ifade etti.
Milletvekilleri 31’e karşı 1 oyla anayasa değişikliğini onaylarken üç üye oy kullanmadı.
Kanun böylece 40 üyeli Danışma Konseyi’ne gönderildi. Söz konusu Konsey üyeleri Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Khalifa tarafından atanıyor.
Bahreyn ABD Donanması’nın 5. Filo’suna ve henüz inşaat aşamasındaki İngiliz Deniz Üssü’ne ev sahipliği yapıyor.
Bahreyn hükûmet güçleri 2011’de, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteğiyle, Şii çoğunluğun ve siyasal reform talep eden diğer muhalif güçlerin ayaklanmasını bastırmıştı.
Nisan ayında hükûmetin muhalifler üzerindeki baskıyı artırmasından bu yana adadan bağımsız haber alınmasında güçlükler yaşanıyor.
2011’den beri aktivistler sınır dışı edilmekte veya hapse atılmakta ve en büyük Şii muhalif grup dağıtılmış durumda.
Kaynak: Consitutionnet.org
Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutionel Developments dersi kapsamında Ezgi Ünlügedik ve Tuğçe Ülgütol tarafından çevrilmiştir.