Tags
Hindistan Yüksek Mahkemesi 23 haftalık Down sendromlu ceninin alınmasına izin vermedi
by Serkan Köybaşı 09/03/2017

Yüksek Mahkeme, Salı günü Mahkeme’de tıbbi kurulun kürtajın önerilemeyeceği konusundaki raporuna dikkat çekerek, Maharaştra’daki 37 yaşındaki bir kadına 23 haftalık ceninini aldırması için izin vermeyi reddetti.
Ceninin Down sendromlu olarak doğacağı teşhis edildi. Yargıç Kürsüsünden Bobde ve L. Nageswara Rao, bebeğin hayatta kalma şansının olduğu ve bu nedenle kürtaj yapılmaması gerektiği yönündeki Mumbai’deki KEM hastanesinin heyet raporunu inceledi.
Başsavcı Ranjit Kumar da kürtaja karşı çıktı. Alibaug’dan başvuran kadın, kürtaj için Yüksek Mahkemenin iznini almaya çalıştı. Çünkü kanun, bir kadının gebeliğinin üzerinden 20 hafta geçtikten sonra ceninin alınmasına izin vermiyor.
Hakim heyeti, “Tıp kurulunun raporuna göre, annenin hamileliğe devam etmesi için fiziksel bir risk yoktur. Down sendromlu çocukların kuşkusuz daha az zeki olduklarını herkes bilir, ancak gayet iyi insanlardır.” dedi.
Hakim heyetinin raporunda ”ceninin, zihinsel ve fiziksel zorluklara sahip olabileceği” belirtildi ancak doktorların tavsiyesine göre gebeliğin sona erdirilmesi gerekmiyor.
Heyet ”Bu raporla gebeliğin sonlandırılmasına izin vereceğimizi düşünmüyoruz. Elimizde bir hayat var.
“Bu koşullar altında, mevcut tavsiyede olduğu gibi hamileliği sona erdirmek için izin verilmesi mümkün değildir” dedi.
Gebeliğin sona erdirilmesine, devamı halinde kadının sağlığına ciddi şekilde tehdit oluşturması ve / veya çocuğun anormalliklerini artırması veya tetiklemesi gibi aşırı durumlarda izin verilmekte.
Kadının avukatı Colin Gonsalves, 20 haftalık azami süre öncesinde Down sendromlu ceninin tespit edilmesi halinde doktorların kürtajı önerdiğini ifade etti.
Avukat, dünyanın hiçbir ülkesinde Hindistan yasalarındakine benzer kısıtlamalar bulunmadığını söyledi.
Bu, hamile kadınların, yasal olarak izin verilen 20 haftalık sınırın sonrasında, kusurlu veya gelişmemiş bir ceninin alınması için Yüksek Mahkeme’ye yaptığı üçüncü başvuru.
Kaynak: Deccan Chronicles
Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Ali Uzunöz ve Furkan Yılmaz tarafından çevrilmiştir.
From → Haberler, İnsan hakları
Yorum Yapın