İçeriğe geç

Zimbabve’de çocukların dövülmesi yasaklandı

by 09/03/2017

Zimbabve Yüksek Mahkemesi çocuklar için bedensel cezayı hem okulda hem de evde yasakladı.

Karar, 6 yaşındaki birinci sınıf öğrencisinin öğretmeni tarafından derin morluklara neden olacak şekilde dövülmesinin ardından ebeveyninin şikayeti üzerine verildi.

Linah Pfungwa, okuma kitabının ev ödevini yaptığının kanıtı olarak velilere imzalatılması gerekirken kızının bunu yapmadığı için cezalandırıldığını söyledi.

Anayasa Mahkemesi kararı onaylamak zorunda kalacak.

Başkent Harare’deki BBC’den Shingai Nyoka, karar onandığı takdirde, Güney Afrika ülkelerindeki ebeveynlerin yüzlerce yıldır süregelen çocuklarını disipline etme biçimlerini değiştireceğini belirtti.

İnsan hakkı aktivistleri kararın gecikmiş olduğunu söylerken, bazı ebeveynlerse kararı eleştirdi.

Çocukların Güveni için Adalet’in (Justice for Children’s Trust) desteğiyle başvuruda bulunan Pfungwa, kızının kauçuk bir boru ile şiddetli bir şekilde dövüldüğünü söyledi.

Devlet tarafından yayınlanan Chronicle gazetesinde “Çocuğum büyük morarmalar sebebiyle acı içindeydi ve fotoğraflarını çektim… Sırtında derin çürükler vardı ve doğru dürüst uyuyamıyordu” şeklindeki ifadeleri aktarıldı.

“Kızımın fotoğraflarını diğer velilerin de görebilmesi için WhatsApp grubundan paylaştım ve diğer çocukların da şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı.”

Pfungwa başvurusunda, çocukların herhangi bir şiddete maruz bırakılmaması gerektiğine ve bu tür bedensel cezaların Zimbabwe Anayasası uyarınca çocukların haklarını ihlal ettiğine değindi.

Çocuklar için diğer disiplin şekillerinin kullanılması gerektiğini savundu.

“Çocuğum yaramazlık yaparsa televizyon izlemesini yasaklarım ya da harçlık, şekerleme veya hediye almasını engellerim” dedi.

“Uslu durursa hediye ya da fazladan televizyon izleme saatleri ile ödüllendiririm.

“Çocuğum, disiplin aracı olarak kullandığım diyalog sayesinde uslu ve iyi yetişmiş durumda.”

Yargıç David Mangota, çocuklar için bedensel cezanın anayasaya aykırı olduğuna ayrıca velilerin ve öğretmenlerin, çocuklara yaramazlık yapmalarına rağmen el sürmemesi gerektiğine karar verdi.

 

Kaynak: BBC

Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Ezgi Ünlügedik, Tuğçe Ülgütol ve Mertcan Kaşıkcı tarafından çevrilmiştir. 

From → Haberler

Yorum Yapın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: