İçeriğe geç

Kaçak göçmen çalıştırmayla ilgili İHAM’dan Türkiye’yi de etkileyecek önemli karar

by 06/04/2017

İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi, göçmen işçilerin insanlık dışı şartlarda çalıştırılmasıyla ilgili önemli bir karar verdi. 30 Mart’ta Yunanistan’a karşı verilen karar, Türkiye’de “merdiven altı” çalıştırılan, çoğu Suriyeli, çok sayıda göçmen için de emsal teşkil ediyor.

2012-2013’te, yaklaşık 150 Bangladeşli, Yunanistan’da Nea Manolada’daki bir çiftlikteki bögürtlen tarlalarında, ödeme yapılmadan altı ay boyunca çalıştırıldı. Bölgedeki diğer binlercesi gibi, işverenleri, göçmen kağıtlarının ve çalışma izinlerinin olmamasından yararlandı. Başvurucular, genelde haftanın yedi günü, çok uzun saatler çalıştı ve kendilerine vaat edilen ücretler hiçbir zaman ödenmedi. Hak edilen geri ödemenin birikmesi üzerine işçiler greve gitti. İşverenleri işçilerden ya işlerine dönmesini ya da çiftlikten ayrılmalarını istedi. İşçiler, işlerini bırakmaları halinde hiçbir zaman hak ettikleri ücreti alamayacaklarını, tek geçim kaynaklarını terk etmek zorunda kalacaklarını ve insanlık dışı haldeki göçmen tutuk evlerinde tutulma veya sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kalabileceklerinden korktu. İşverenleri yeni bir grup işçi getirdiğinde başvurucular tekrar tarlalara giderek ücretlerini talep etti. İşverenin korumaları protesto eden işçilere ateş açtı ve 30’unu yaraladı. Olaya karışan herkes işçi kaçakçılığından yargılandı ancak, işçilerin fiziken çiftliği terk etmekte özgür olması nedeniyle beraat etti. İki koruma tehlikeli yaralamadan mahkum oldu fakat cezaları paraya çevrildi. İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi, işçilere uygulanan muamelenin, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 4. maddesini ihlal edecek şekilde zorla çalıştırma yasağı seviyesine ulaştığına ve yetkililerin, durumu engellemek veya duruma uygun şekilde önlem almakta başarısız olduğuna karar verdi.

Mahkeme oybirliğiyle Yunanistan’ı, başvurucu 42 göçmen işçiye 12.000 ila 16.000 Avro tazminat ödemeye mahkum etti. Kararın Fransızca tam metnine ulaşmak için buraya tıklayınız.

Kaynak: Open Society Foundations

Yorum Yapın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: