İçeriğe geç

Türkiye’deki seçmenler nedeniyle Bulgaristan hükûmeti yurtdışındaki vatandaşların oy hakkını kısıtlamayı önerdi

by 06/04/2017

Bulgaristan Adalet Bakanlığı, parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmak için ikamet etme şartı getiren ve yurtdışında yaşayan Bulgarların hakkını etkili bir şekilde sınırlayan bir yasa değişikliği önerisi hazırladı.

Değişiklik önerisi, Seçim Kanununu değiştirerek Bulgarların, sadece Anayasanın 42. maddesindeki şartları yerine getirmesi halinde değil; parlamento veya cumhurbaşkanlığı seçiminden önceki 3 aylık sürede Bulgaristan topraklarında bulunmuş olması gerektiğini de öngörmekte. 

Bu değişikliğin Anayasa Mahkemesi önüne götürüldüğünde iptal edilip edilmeyeceği merak konusu.

İnternet üzerinden yayınlanan değişiklik önerisi, Türkiye’de yaşayan Bulgaristan pasaportu sahiplerinin etkisi ile ilgili tartışmaların yoğun olduğu 2017 Mart Genel Seçimlerinin hemen arkasından geldi.

Türkiye’deki Bulgarlar, yurtdışında oy kullanmak istediğini bildiren en büyük kesimdi. Aynı zamanda, Türkiye’de kurulan sandık sayısının sınırlandırılmasıyla çok sayıda Bulgar pasaport sahibi oy kullanmak için Türk sınırını geçti. Çünkü Türkiye, Avrupa Birliği üyesi bir ülke değil ve Bulgar yasası bu gibi durumlarda sandık sayısını 35’i geçmeyecek şekilde sınırlandırmakta.

Bulgaristan Anayasası’na göre oy vermek, 18 yaş ve üstü ve vesayet altında olmayan vatandaşların hakkı.

Belediye ve Avrupa Parlamentosu seçimleri için ikamet etme şartı bulunmakta ancak Anayasanın bunların özel bir yasayla düzenlenmesini öngörmesi nedeniyle bunlar mümkün. Parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerindeyse oy kullanma kuralları Anayasada düzenlenmiş durumda.

Adalet Bakanlığı’nın tasarısına göre, Anayasa Mahkemesi’nin belediye ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ikamet etme şartlarına herhangi bir itirazı olmadığı için ikamet etme şartı genel olarak ”anayasaya aykırı değil”.

Önceki Meclis’te milliyetçiler ikamet etme şartlarının yerine getirilmesini istiyorlardı, ancak meclisin çoğunluğu karşıydı.
 
Değişiklikler ayrıca, Başsavcının yetkilerini genişletmekle beraber partilerin seçim kampanyalarına dini kurumları dahil ettikleri zamanlarda bir partinin kaydını iptal etmesi için Merkez Seçim Komisyonuna başvurma imkânı tanıyor.
 
Önerilen Seçim Yasası değişiklikleri, her adayın kampanyada yalnızca Bulgar dilini kullanacakları konusunda bir taahhütname imzalayacakları yeni bir düzenleme öngörüyor. Bu beyanlar, aday listelerinin kaydı için parti, parti koalisyonları veya inisiyatif komitesi (Bulgaristan’da milletvekili adaylarını partiler, parti koalisyonları ve inisiyatif komitesi belirlemekte) tarafından ilgili Seçim Komisyonu’na sunulması gerekecek.
 
Siyasi Partiler Yasası’nda önerilen değişiklikler, Sofya Kent Mahkemesi tarafından siyasi partilerin tescillerinin iptaline yönelik yeni bir temel oluşturmakta. Bu değişiklik, kampanya ve seçim faaliyetlerinde siyasi ve örgütsel etkinliklere dini kurum ve temsilcilerini sistematik olarak dahil edenlere uygulanacak. Yılda üç veya daha fazla kez bu yasağı ihlal eden siyasi partilerin tescilleri iptal edilecek.
 
Değişiklikler ayrıca, siyasi partilere bağışların yalnızca Bulgar vatandaşlarından alınmasına izin verilmesini önermekte.

Kaynak: Constitutionnet.org 

Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Ezgi Ünlügedik, Tuğçe Ülgütol, Furkan Yılmaz ve Ali Uzunöz tarafından çevrilmiştir. 

From → Haberler

Yorum Yapın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: