Almanya Anayasa Mahkemesi: Muhalefetin sorularını cevaplamayan Hükûmet Anayasa’yı ihlal etti

Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, dün verdiği kararda, hükûmetin parlamentoda sorulan soruları cevaplamamasını, soruların sahibi Yeşiller/Birlik ’90 parti grubuna ve genel olarak da Parlamento’ya karşı işlenen bir hak ihlâli olarak kabul etti. Karlsruhe Mahkemesi’ne göre parlamentonun denetim araçlarından biri olan soruların cevaplanmaması veya nedeni açıklanmadan eksik açıklanması Federal Almanya Temel Yasası’nın 38(1) maddesinin ikinci cümlesini ve 20(2) maddesinin ikinci cümlesini ihlal etmekte.
Mahkeme’nin ilgili karara ilişkin açıklaması şu şekilde:
Federal Anayasa Mahkemesi’nin İkinci Senatosu, bugün (7 Kasım) verdiği kararda, Federal Hükûmet’in Parlamento’da, Deutsche Bahn AG ve finansal piyasa gözetimi ile ilgili sorulan sorulara cevap verme yükümlülüğünü yerine getirmedi ve bu nedenle, başvurucuların (Yeşiller/Birlik ’90) ve Alman Bundestag’ının (Parlamento) haklarını ihlal ettiği sonucuna varmıştır. Neden olduğunu yeterli derecede gerekçelendirmeden Federal Hükûmet, Federal Hükûmet’le Deutsche Bahn AG ile yaptığı anlaşmalarla ilgili tartışmalarda dile getirilen demiryolu ağı yatırımları, “Stuttgart 21” [inşaat] projesi üzerine bir uzman görüşü, tren seferlerinde yaşanan gecikmeler ve nedenleri ile Federal Finansal Gözetim Otoritesi’nin değişik finansal kurumlara 2005 ila 2008 yılları arasında yönelttiği düzenleyici önlemlerle ilgili sorulara eksik cevaplar vermiş veya bunları cevaplamayı tümden reddetmiştir.
Mahkeme’nin dayandığı Temel Yasa maddeleri ise şu şekilde:
Temel Yasa md. 38(1):
Alman Bundestag üyeleri genel, doğrudan, serbest, eşit ve gizli seçimlerle seçilir. Üyeler tüm halkın temsilcisidir, emir veya talimatla bağlı değildir ve yalnızca kendi vicdanlarına karşı sorumludur.
Temel Yasa md. 20(2):
Tüm devlet otoritesi halktan doğar. Bu otorite halk tarafından seçimler ve diğer oylarla ve belli yasama, yürütme ve yargı organları aracılığıyla kullanılır.
Kararın tamamına (İngilizce) buradan ulaşabilirsiniz.