açıkça dayanaktan yoksun olduğu gerekçesiyle kabul edilemezlik kararı, angarya yasağı, Özel Hayata Saygı Hakkı, başbakan, BÜLTEN, BDP, cezaevi, CMK madde 141, dokunulmazlıkların kaldırılması, engelli hakları, etkin soruşturma yükümlülüğü, fezleke, gözaltı, hakaret, HDP, iç hukuk yolları tüketilmediği için kabul edilemezlik kararı, ifade özgürlüğü, intihar, itibar, kölelik ve zorla çalıştırma yasağı, Kemal Kılıçdardoğlu, kovuşturmaya yer olmadığı kararı, makul sürede yargılanma hakkı, mülkiyet hakkı, milletvekili, milletvekillerinin tutuklanması, milletvekilliğinin düşürülmesi, otopsi, Recep Tayyip Erdoğan, serbest seçim hakkı, tazminat, tazminat davası, tutuklama, uzun tutukluluk, yakalama, yaşam hakkı
Ekim ve Kasım 2017 – AYM Kararları Bülteni
Merhaba,
Ekim ve Kasım 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanan önemli bazı Anayasa Mahkemesi kararlarının yer aldığı bülten aşağıda. İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararlarını önümüzdeki günlerde ayrı bir bültende yayımlayabilmeyi umuyorum.
Ağustos 2015’ten bu yana çıkan bültenlere buradan ulaşabilirsiniz.
Önümüzdeki ay görüşmek üzere.
Anayasa Mahkemesi Kararları
Yaşam Hakkı ve Etkili Soruşturma Yürütme Yükümlülüğü
27 Ekim 2017
Gürkan Kaçar ve Diğerleri başvurusu, Başvuru no. 2014/11855, Karar tarihi: 13.09.2017
Zihinsel engelli bir çocuk olan başvurucunun demir yolu hattındaki güvenlik duvarlarının yıkılmış ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınmamış olması nedeniyle kablolardaki elektrik akımına kapılarak vücudunda 2. ve 3. dereceden yanıklar olacak şekilde yaralanması ve ailesinin idarenin hizmet kusurunun bulunduğu iddiasıyla açtıkları tazminat davasının aradan yaklaşık dokuz yıl geçtikten sonra “engelli çocuğun sürekli gözetim altında tutulması gerekirken tek başına o alana girmesi” nedeniyle kendi eyleminden sorumlu olduğu gerekçesiyle davanın reddedilmesi – Yaşam hakkı ihlali [Mahkeme bu başvuruda ayrıca makul sürede yargılanma hakkının da ihlal edildiğine karar verdi.]
3 Kasım 2017
Serfinaz Öztürk başvurusu, Başvuru no. 2014/18274, Karar tarihi: 21.09.2017
Ümraniye T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda uyuşturucu madde kabul etme ve bulundurma suçlarından hükümlü olan ve cezaevi psikoloğu tarafından hakkında madde bağımlılığı olduğundan cezaevi hayatına uyum sağlamakta zorluk çektiğine dair rapor hazırlanan, daha sonra Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi tarafından ‘madde kullanımına bağlı psikotik bozukluk’ tanısı konan, 20 Mart 2014 tarihinde cezaevindeki odasında çamaşır ipiyle kendini asmış halde bulunan başvurucunun ölümüne ilişkin başlatılan soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesi – Yaşam hakkının usul ve esastan ihlali
Zorla Çalıştırma ve Angarya Yasağı
6 Ekim 2017
Yasemin Balcı başvurusu, Başvuru no. 2014/8881, Karar tarihi: 25.07.2017
2 Kasım 2001 ile 20 Haziran 2003 tarihleri arasında başsavcılık talebi ile bilirkişi olarak toplam 104 otopsiye giren başvurucuya tabip odaları ve adli bilimciler derneklerinden alınan verilere göre otopsi başına ortalama en az 150 TL (toplamda 15.600 TL) ödenmesi gerekirken 7.36 TL (toplamda 765,14 TL) ödenmesi nedeniyle başvurucunun angarya yasağının ve mülkiyet hakkının ihlal edildiği iddiası – Mahkeme angarya yasağının ihlal edilmediğine karar verirken, mülkiyet hakkından ihlal buldu.
Özgürlük ve Güvenlik Hakkı
3 Kasım 2017
Nureddin Atuğ başvurusu, Başvuru no. 2014/11189, Karar tarihi: 21.09.2017
BDP parti meclis üyesi olarak yürüttüğü siyasi faaliyetler nedeniyle 17 Eylül 2011’de tutuklanan ve 27 Mayıs 2014’te tahliye edilen başvurucunun hukuka aykırı olarak tutuklandığı ve basmakalıp gerekçelerle makul olmayan bir süre tutuklu kaldığı, bu nedenle siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiği iddiası – Tutuklamanın hukuki olmadığı iddiası açıkça dayanaktan yoksun bulunurken, başvurucunun makul olmayan bir süre tutuklu kaldığı iddiası CMK’nin 141. maddesine dayanarak tazminat davası açılmadığı için iç hukuk yolları tüketilmediğinden kabul edilemez bulundu. Mahkeme, siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiği iddiasını da dayanaktan yoksun buldu. Burada, başkan vekili Engin Yıldırım’ın önemli bir muhalefet şerhi var.
21 Kasım 2017
Gülser Yıldırım (no. 2) başvurusu, Başvuru no. 2016/40170, Karar tarihi: 16.11.2017
HDP milletvekili olan başvurucunun yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından hakkında hazırlanan dokuz fezlekeye dayanılarak 4 kasım 2016 tarihinde örgüte üye olma ve suç işlemeye tahrik etme suçlarından gözaltına alınıp tutuklanması, yakalama, gözaltı ve tutuklamanın hukuki olmadığı; soruşturma dosyasına erişimin engellendiği; ifade özgürlüğünün ve serbest seçim hakkının ihlal edildiği; tutuklamanın siyasi amaçlarla gerçekleştirildiği iddiası – Yakalama ve gözaltına alınmanın hukuki dayanağının olmadığı iddiası CMK’nin 141. maddesine dayanarak tazminat davası açılmadığı için iç hukuk yolları tüketilmediğinden kabul edilemez bulundu, diğer ihlal iddiaları ise açıkça dayanaktan yoksun bulundu.
Özel Hayata ve Aile Hayatına Saygı Hakkı
14 Kasım 2017
Birsen Berrak Tüzünataç başvurusu, Başvuru no. 2014/20364, Karar Tarihi: 05.10.2017
Oyuncu olan başvurucunun 14 Temmuz 2010 tarihinde altı katlı aparmanın en üst katında bulunan evinin terasında Şahan Gökbakar ile yakınlaştığı görüntülerin FOX TV’de yayımlanan bir magazin programında yayınlanması üzerine görüntülerin mahrem bir alanda gizlice ve rızası olmadan çekilip yayınlanmasının şeref ve itibarını zedelediği ve kişilik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle kanala açtığı tazminat davasının reddedilmesi – İhlal yok.
İfade Özgürlüğü
29 Kasım 2017
Kemal Kılıçdaroğlu başvurusu, Başvuru no. 2014/1577, Karar tarihi: 25.10.2017
CHP genel başkanı olan başvurucunun 31 Ocak 2012 tarihinde parti grup toplantısında yaptığı konuşmada dönemin başbakanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla 5 bin TL tazminat ödemeye mahkum edilmesi – İfade özgürlüğünün ihlali yok.
From → AYM kararları, AYM ve İHAM'a Bireysel Başvuru, Özel Hayatın ve Aile Hayatının Korunması, Özgürlük ve Güvenlik Hakkı, Bireysel Başvuru Hakkı, Etkin Soruşturma Yükümlülüğü, Haberler, Kölelik ve Zorla Çalıştırma Yasağı, Makul Sürede Yargılanma Hakkı, Mülkiyet Hakkı, Serbest Seçim Hakkı, Yaşam Hakkı, İfade Özgürlüğü, İnsan hakları
Trackbacks & Pingbacks