Fransa Anayasa Konseyi: “‘Kardeşlik’ ilkesi çerçevesinde hareket edenler göçmen kaçakçılığıyla suçlanamaz”

“Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik” sadece Fransa’nın düsturu değil, hukuku da. Aslında, ülkenin en yüksek mahkemesinin kararından sonra artık yargılanmaya karşı bir savunma.
Anayasa Konseyi vermiş olduğu tarihî kararında, göçmenleri yasaya aykırı şekilde ülkeye sokan Fransız bir çiftçinin “kardeşlik ilkesi” çerçevesinde hareket etmesi nedeniyle suçlu olmadığına hükmetti.
Konsey, Anayasa’nın iki yerinde bahsi geçen söz konusu ulusal düsturun, birinin ülkeye yasadışı yollarla girmesini suç haline getiren kanundan üstün olduğuna karar verdi.
Konsey’in kararı, göçmenleri Fransa-İtalya sınırından geçiren ve Güney Fransa’daki Roya Vadisi’ne yönlendiren zeytin üreticisi Cédric Herrou davasıyla ilgili olarak verildi.
Onu Yeraltı Demiryolu organizatörlerine benzeten destekçileri Herrou’yu bir halk kahramanına dönüştürdü. Ancak bir mahkeme geçen yıl onu göçmenlere yardım etmekten 3.000 Avro para cezasına çarptırdı.
Anayasa Konseyi ise Herrou’nun hakları çerçevesinde hareket ettiğine karar verdi. «Kardeşlik ilkesi, ulusal sınırlar içindeki yasallığına bakılmaksızın, insancıl amaçlarla, başkalarına yardım etme özgürlüğünü de içerir» diyen Konsey, aynı savunmanın para karşılığı göçmen kaçakçılığı yapanlar için kullanılamayacağını belirtti.
Konsey, yaptığı açıklamada, kararın «kardeşliğin anayasal bir ilke» olduğuna dair verdiği ilk karar olduğuna işaret etti.
Mahkeme açıklamada, hiçbir anayasal ilkenin yabancıların ülkeye girmesine ve ülkede kalmasına dair güvence vermediğini ve yasadışı göçle mücadelenin hükûmetin meşru işlevi olduğunu ifade etti. Ama «kardeşlik ilkesi ve kamu düzeninin korunmasını uzlaştırmak yasakoyucusunun görevidir» dedi.
Fransız kanunlarına göre yabancıları ülkeye sokanlar 5 yıla kadar hapis ve 30.000 Avro’ya kadar para cezasıyla cezalandırılabiliyor.
Kaynak ve haberin devamı: (İngilizce) New York Times