Küba’da yeni anayasa için 135.000 halk toplantısı yapılacak

Anayasa referandumu öncesinde üç ay boyunca Kübalılara fikir ve önerilerinin sorulacağı ulusal toplantılara hazırlık olarak Küba’nın yeni anayasa tasarısı bu hafta satışa çıktı.
Henüz yeni anayasanın kabul süreciyle ilgili bir zaman çizelgesi yayınlanmamış olsa da yorumlar 13 Ağustos’la 15 Kasım arasında alınacak ve referandum da muhtemelen gelecek senenin başında yapılacak.
Anayasanın yeniden yazılma aşamasında bir başbakan, hükûmetin üst yönetiminin yeniden yapılandırılması, görev süresi sınırlandırmaları ve eşcinsel evlilik gibi değişiklikler öngörülüyor.
Hükûmet, değişikliklerin Küba’nın güncel gerçekliğini yansıtması ve Raul Castro Devlet Konseyi ve Bakanlar Kurulu başkanıyken başlayan reformları kapsaması gerektiğini ifade etti. Castro bu görevlerinden Nisan ayında ayrıldı ancak halen Küba Komünist Partisi’nin lideri.
Küba Komünist Partisi yayın organı Granma’nın aktardığına göre taslakla ilgili geri dönüş alınması için işyerlerinde, okullarda, toplum merkezlerinde ve farklı yerlerde 135.000’den fazla toplantı yapılacak. Toplantılar, bu konuda özel eğitim almış 7.600 iki kişilik takım tarafından yönetilecek.
Salı günü, anayasa taslağının 600.000 kopyasından ilk kısım 1 Küba Peso’suna Havana’daki ve Merkez eyaletlerdeki gazete bayilerinde ve posta ofislerinde satılmaya başlandı. Hükûmet, taslağı indirilebilir şekilde elektronik ortama da yükledi. Cuma gününe kadar taslağın tüm Küba’da ulaşılabilir olması bekleniyor.
Yorum döneminin ardından bir anayasal reform komisyonu halkın taleplerini değerlendirecek ve Küba’nın parlamentosu Millet Meclisi’ne onay için gönderilecek. Bunun bu senenin sonunda veya önümüzdeki senenin başında gerçekleşmesi bekleniyor. Anayasaya son hali verildiğinde, ulusal bir referandum düzenlenecek ve halka gizli oyla evet mi hayır mı dedikleri sorulacak.
Kübalı akademisyen ve eski diplomat Carlos Alzugaray, referandumun en geç 24 Şubat’ta düzenlenmesini beklediğini ve yeni anayasanın da muhtemelen Halkın İktidarının Millet Meclisi’nin Temmuz 2019 oturumunda yürürlüğe sokulacağını ifade etti. Ancak Küba, bundan önce de Millet Meclisi’nin olağanüstü toplantıya çağırabilir.
Küba, 1976’dan bu yana ilk kez anayasasını baştan yazıyor. Hükûmet 2013’ten bu yana 224 maddelik yeni anayasa üzerinde çalışıyor. Yeni anayasa eskisine göre 87 madde daha uzun. 11 madde aynen korunuyor, 113 madde değiştiriliyor ve 13 tanesi ise kaldırılıyor.
Kaynak: Miami Herald