Rusya Anayasa Mahkemesi Çeçenistan ve İnguşetya arasındaki sınır anlaşmasını anayasaya uygun buldu

Rusya’daki en yüksek yargı organı olan Rusya Federasyonu Anayasa Mahkemesi, Çeçenistan ve İnguşetya Cumhuriyetleri arasında sınır çizilmesine yönelik anlaşmayı onadı.
İki Cumhuriyet Eylül ayında aralarındaki sınırı belirlemek üzere anlaşmıştı. Böylece, Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin bölünmesinden bu yana ilk kez sınır belirlenmişti. Anlaşma her iki Cumhuriyet’te Ekim ayında kanun haline gelmişti.
Bir grup İnguş milletvekili kanuna karşı İnguş Cumhuriyeti’nde harekete geçti. Dava İnguş Anayasa Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, kanunun ve anlaşmanın, bir referandumla onaylanmadan hukuken bağlayıcı olamayacağına karar verdi.
Yunus-Bek Yevkurov bu karara karşı Rusya Anayasa Mahkemesi’nde temyize gitti. İddiası, İnguş Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda karar verme yetkisinin olmadığıydı. Onun yerine, bu durum, Rusya Federasyonu içindeki iki bölgenin hükûmetlerinin arasındaki bir anlaşma olduğu için Rusya Federasyonu Anayasa Mahkemesi’nin yetkisi dahilindeydi.
Rusya Federasyonu Anayasa Mahkemesi, komşu bir Cumhuriyet’le sınır çizen bir anlaşmanın imzalanması için referandumla kabul edilmesinin gerekli olmadığına karar verdi. Mahkeme’nin kesin kararında şunlar dendi:
İnguşetya Cumhuriyeti ve Çeçenistan Cumhuriyeti arasındaki Sınır Çekme Anlaşması ve bunu içe aktaran İnguşetya Cumhuriyeti Hukuku Rusya Federasyonu Anayasa’sını ihlal etmemektedir.
Mahkeme’nin gerekçesinde Cumhuriyetlerin var olan bir sınırı yeniden çizmedikleri, fakat “bir sınır belirlemedeki karşılıklı ihtiyaçları” üzerinde anlaştıkları belirtildi. Bu nedenle Cumhuriyetlerin, Federasyon Konseyi’nden sınırların onaylanmasını talep etmeleri gerekmiyor. Ayrıca, İnguşetya Cumhuriyeti hukuku yalnızca sınırların değişmesi halinde bir referandumun yapılmasını veya halkın görüşünün değerlendirilmesini zorunlu kılarken, sınırların ilk kez belirlenmesinde böyle bir zorunluluk bulunmuyor.
Karar göre, İnguşetya Cumhuriyeti ve Çeçenistan Cumhuriyeti, bölgeleri arasındaki sınırları belirleme anlaşması yaparken yetkileri dahilinde hareket etti.
Kaynak: Jurist