Kosova Anayasa Mahkemesi’nden Meclis’e: “Sırbistan’la görüşmek için özel bir heyet kurmak anayasaya aykırı”

Kosova Anayasa Mahkemesi, görevi ve yetkilerini anayasaya aykırı bulduğu Sırbistan’la ulusal müzakere heyetinin geleceğini tehlikeye attı.
Mahkeme, heyetin yetkilerinin ve görevinin anayasada belirtilen mevcut kurumların yetkileriyle çakıştığı kararına vardı. Heyetin görevini düzenleyen beş maddenin anayasaya aykırı olduğu ifade edildi.
Karar, heyetin Kosova halkının çıkarlarını temsil etmediğini iddia eden ve olayı Mahkeme’ye taşıyan muhalefet partilerinden 32 milletvekili için zafer anlamı taşıyor.
Mahkeme, “dış ilişkilerin temsilinin Kosova Cumhuriyeti’nin anayasal kurumlarının sorumluluğunda olduğuna” ve uluslararası bir anlaşmaya varma yetkisinin anayasal kurumlardan “özel mekanizmalara” devredilemeyeceğine karar verdi.
Mahkeme ayrıca, Kosova Cumhuriyeti Meclisi’nin dış ilişkileri anayasal yetkileri dahilinde kullanma zorunluluğunda olduğunu ifade etti.
Meclis, AB liderliğinde gerçekleşen görüşmelerde Sırbistan’la müzakere yetkilerini, hükûmet, muhalefet ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan 11 üyeli heyete devretmişti.
Ancak muhalefetteki Vetevendosje Partisi ve Kosova Demokratik Ligi temsilcileri heyette yer almayı reddetmiş ve bunun yerine olayı Mart ayında Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.
Aslında AB liderliğindeki görüşme süreci, Kasım 2018’de Kosova Başbakanı Haradinaj’ın Sırp ürünlerine %100 gümrük tarifesi uygulama kararından bu yana durmuştu.
“Kosova Demokratik Enstitüsü’nden Violeta Haxholli “Anayasa Mahkemesi’nin kararı Devlet Heyeti için bir darbe ve bu karardan sonra heyetin devam eden varlığı artık bir anlam ifade etmiyor çünkü işleyişinin artık hukuksal bir temeli bulunmamakta” şeklinde konuştu.
Haxholli şunları ekledi: “Tüm siyasal yelpazenin desteği olmaksızın ve bir meşruiyet yokluğunda kurulan bu heyet artık en yüksek kurum olan Anayasa Mahkemesi tarafından dahi tartışılıyor.”
Kaynak: Balkan Insight