Avustralya Yüksek Mahkemesi bir memurun Twitter paylaşımları nedeniyle işten atılmasını hukuka uygun buldu

Avustralya Yüksek Mahkemesi, Twitter’da sahte kimlikle hükûmetin göçmen politikalarını eleştiren bir kamu çalışanının görevden alınmasında hükûmet kararını hukuka uygun buldu.
Yüksek Mahkeme’nin yedi yargıcı oybirliğiyle, Michaela Banerji’nin görevden alınmasının gerekçesiz olduğu ve sosyal media kullanımı ve kamuya açık yorum yapmayla ilgili kamu hizmeti kurallarının “zımnî siyasal iletişim kurma özgürlüğünü kabul edilemez şekilde ihlal ettiğine” yönelik alt derece mahkemesinin kararını bozdu.
Kamu görevlilerini temsil eden Topluluk ve Kamu Sektörü Sendikası, kararın özgürce ifade üzerinde ciddi sonuçlarının olacağını ve federal devlet ve yerel hükûmetler için çalışan neredeyse 2 milyon Avustralyalıyı potansiyel olarak etkileyeceğini ifade etti.
Banerji, Twitter’da “LaLegale” takma adıyla 2006 ila 2012 yılları arasında, o zamanki adı Göçmenlik ve Sınır Koruma Dairesi olan teşkilatta çalıştığı altı yıllık süre içerisinde 9 bin gönderi paylaşmıştı. Gönderilerin çoğunda, Avustralya’ya botlarla varmaya çalışan göçmenlerin fakir Pasifik ada devletleri olan Papua Yeni Gine ve Nauru’daki kamplara sürülmesi gibi hükûmet politikalarını eleştirmişti.
Bir idarî soruşturma gönderilerin arkasında Banerji’nin olduğunu ve kamu çalışanlarının siyaseten tarafsız görünmesi gerektiğini düzenleyen Avustralya Kamu Hizmeti Davranış Kuralları’nı ihlal ettiğini ortaya çıkardı. Banerji’nin işine 2013 yılının Eylül ayında son verildi.
Ertesi ay Banerji, işine son verilmesinden kaynaklandığını iddia ettiği travma sonrası stress bozukluğu nedeniyle tazminat davası açtı. Talebi, işine son evrilmesi “gerekçeli bir idarî işleme” dayandığı gerekçesiyle reddedildi.
Banerji bu karara karşı, gönderilerinin «tamamen anonim» olduğu, çalıştığı daireyle ilgili bir bilgi içermediği, kişisel telefonundan ve çalışma saatleri dışında atıldıkları iddiasıyla İdare Temyiz Mahkemesi olarak bilinen bir kamu hizmeti mahkemesinde temyize gitti.
Avustralya Anayasası ifade özgürlüğünü açık bir ifadeyle korumuyor. Ancak Yüksek Mahkeme daha önce bir zımnî siyasal iletişim özgürlüğünün Avustralya’da bulunduğu çünkü bunun demokrasi için hayatî olduğu yönünde karar vermişti.
Alt derece mahkemesi temyiz talebini ve siyasal iletişim hakkını kabul etti ancak Yüksek Mahkeme kararı tazminat ihtimalini ortadan kaldırdı.
Mahkeme binasının dışında gözyaşları içerisinde Banerji “kamu çalışanlarının ifade özgürlüğünün rolünü kabul ettirmek” için davayı açtığını ancak “kaybettiklerini” ifade etti.
Banerji “bu sadece benim için kayıp değil, bu hepimiz için bir kayıp ve çok, çok, çok üzgünüm” şeklinde konuştu.
Banerji’nin avukatı Allan Anforth, mahkeme binasının önünde yaptığı açıklamada kararın, siyasal bir konuda patronunun duruşunu eleştiren bir çalışanı işten atmak için tüm işverenleri yetkilendirmesini beklediğini söyledi.
Antforth “bu kararın mantığı kamu hizmeti sınırları içerisinde durmuyor” dedi.
Topluluk ve Kamu Sektörü Sendikası CPSU Ulusal Sekreteri Nadine Flood ise sendikanın «kamu çalışanlarının diğer herkes gibi demokrasimize katılım haklarını her zaman savunduğunu” ifade etti.
Flood, yaptığı açıklamada “İngiliz Milletler Topluluğu kurumlarında çalışan kişilerin, çalıştıkları yer nedeniyle Orwellci sansürle yüz yüze kalmaktansa diğer vatandaşlarla aynı haklara sahip olması gerektiğini” söyledi.
Muhafazakâr hükûmetin sosyal medya ve kamu hizmetine yaklaşımı 2017’de yayınlanan, kamu hizmetlerinde çalışanların birinin gönderisini “beğenmesi” veya gönderiye emojiyle cevap vermesi halinde disiplin cezası alması veya işten atılmasına imkân tanıyan sosyal medya politikasıyla daha zalimâne bir hale büründü.
Flood “hükûmetin sosyal medya konusunda gayesini aşması hem kamu sektörü için hem de demokrasimiz için kötü” şeklinde konuştu.
Kaynak: ABC News