İçeriğe geç

Peru’da tutuklu muhalefet lideri Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla serbest

by 10/12/2019

Peru Anayasa Mahkemesi, bir yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklu bulunan muhalefet lideri Keiko Fujimori’nin habeas corpus başvurusunu kabul etti.

Mahkeme, kararının, çok sayıda ülkenin karıştığı rüşvet skandalının merkezinde yer alan Brezilyalı inşaat devi Odebrecht’ten para aldığı iddiasıyla ilgili Fujimori’nin suçlu veya masum olduğuna dair bir karar olmadığını belirtti.

Mahkeme Başkanı Ernesto Blume “Anayasa Mahkemesi temel meseleyle ilgili karar vermiyor” dedi. “Onun aklandığını veya suçlu olduğunu ilan etmiyor.”

Habeas corpus tutuklamayı gerekçelendirmek için ispat külfetini tutuklayanlara yüklüyor.

Fujimori 2011 seçimlerini ikinci sırada bitirmiş, beş sene sonra ise Pedro Pablo Kuczynski’ye yarım puandan daha az farkla mağlup olarak kıl payı farkla kaybetmişti. Kuczynski, geçen Mart ayında istifa etmişti ve şu an bir yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklu bulunuyor.

Savcılar, Fujimori’nin reddettiği, 2011 ve 2016’daki kampanyalarını finanse etmek için Odebrecht’ten aldığı paraları akladığı iddialarını araştırıyor.

Fujimori, ülkeyi 1990-2000 yılları arasında yöneten ve hâlâ ülkeyi bölen bir kişilik olan nüfuzlu Perulu Alberto Fujimori’nin kızı. Baba Fujimori’nin kendisi de Peru lideri olduğu sıralarda işlediği iddia edilen insan hakları ihlallerinden dolayı aldığı 25 yıllık hapis cezasını çekiyor.

Keiko Fujimori, iki defa neredeyse devlet başkanlığını kazanan bir siyasetçi için dikkat çekecek kadar hızlı bir düşüşle, bir yıl önce hapse atılmıştı.

Karar muhtemelen, Lima’nın her yerine “Keiko’yu serbest bırakın” yazan sadık destekçileri tarafından alkışlanacak; iddia edilen suçlarından dolayı sorumlu tutulmasını isteyen muhalifleri tarafındansa öfkeyle karşılanacak.

Fujimori’nin tutulduğu hapishanenin önünde bir haftadan uzun bir süredir açlık grevinde olan kocası Mark Villanella, resmî şekilde serbest kalıncaya kadar orada olacağını söyledi. Mahkeme bunun bu haftanın sonlarına doğru gerçekleşebileceğini belirtti.

Üzerinde “Suiistimali durdurun. Keiko’yu serbest bırakın.” yazan bir t-shirt giyen Villanella “burada kalıyorum, eşimi bekliyorum” şeklinde konuştu.

“Eve birlikte döneceğiz” diye de ekledi.

Peru, seçilmiş yetkililere güveni yok etmiş bulunan yerleşmiş ve yaygın yolsuzlukla hesaplaşmanın tam ortasında. Alberto Fujimori haricinde neredeyse bütün eski devlet başkanları, Odebrecht olayıyla ilgili olarak soruşturma altında.

Eski devlet başkanı Alan García, Nisan ayında yetkililer Odebrecht olayıyla ilgili olarak tutuklamaya geldiğinde başına sıktığı kurşunla intihar etmişti.

Fujimori, tutukluluğu iptal olan ilk yüksek profilli lider değil. Bir diğer eski devlet başkanı olan Ollanta Humala ve eşi de, Peru Anayasa Mahkemesi serbest bırakılmaları gerektiğine karar verinceye kadar, aylarca hiçbir suçlama olmadan içeride tutulmuştu.

Her şeye rağmen Fujimori, Devlet Başkanı Martín Vizcarra’nın yolsuzluğun kökünü kurutmak için elzem olarak tanımladığı bir hareketle Eylül ayında yasama organını feshetmesine kadar Kongre’de çoğunluğa sahip Halk Gücü Partisi’nin lideri olarak etkili bir siyasetçi kalmayı başardı.

Kaynak: The New York Times

From → Haberler

Yorum Yapın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: