Ermenistan’da iktidar Anayasa Mahkemesi’ni kendi istediği gibi şekillendirmek istiyor

Yeni hamle, hükûmetin yargı sistemini siyasetten arındırmak isterken, aslında yeniden siyasete alet ettiği suçlamalarına neden oldu.
Ermenistan’da iktidar partisi, ülkenin en üst mahkemesinin dokuz yargıcından üçünün görevine derhal son veren bir anayasa değişikliğini meclisten geçirdi.
Yeni yasa, meclisteki iki muhalefet partisi tarafından boykot edilen 22 Haziran’daki acil toplantıda oybirliğiyle geçti.
Başbakan Nikol Pashinyan ve destekçilerinin, eski rejime sadık yargıçlarla doldurulduğunu iddia ettikleri Ermenistan yargı sistemini yeniden şekillendirmek için giriştikleri son hareket bu hamle oldu. Pashinyan, özellikle Anayasa Mahkemesi’nin “halktan çok Serzh Sargsyan’ın yolsuz rejimini temsil ettiğini ve gitmesi gerektiğini” ifade etti.
Değişiklik, Pashinyan’ın Benim Adımım hareketi tarafından, Avrupa Konseyi’nin anayasa hukuku konularında danışmanlık yapan organı Venedik Komisyonu’nun hazırladığı Anayasa Mahkemesi reform teklifiyle ilgili yayınladığı görüşle aynı günde sunuldu. Komisyon, büyük oranda Ermenistan’ın yaklaşımını desteklese de yeni düzenlemenin, özellikle, yeni yasanın yaptığı gibi, eski yargıçların derhal değil aşamalı şekilde görevlerinden alınması gerektiği yönündeki bazı önerileriyle çelişmesinden dolayı üzüntü duyulduğunu söyledi.
Yeni düzenleme tüm yargıçlar için 12 yıllık bir görev süresi öngörüyor. 2018 yılında yürürlüğe giren yeni anayasa da 12 yıllık bir görev sınırı belirlemiş olmasına karşın bu düzenleme mevcut yargıçlara uygulanmamıştı. Yeni yasa tüm yargıçlara uygulanacak ve özellikle 12 yıldan daha uzun süredir heyette yer alan üç Mahkeme üyesini etkileyecek.
Yeni yasa, aynı zamanda, bu yargıçların yerine gelecek yeni adayların bir ay içinde belirlenmesini ve yeni yargıçların göreve başlamasının ardından Mahkeme’nin yeni bir başkanı seçmesi gerektiğini de düzenliyor. Mahkeme’nin mevcut başkanı Hrayr Tovmasyan, Pashinyan’ın özel olarak hedef aldığı bir kişi. Venedik Komisyonu Ermenistan’a Mahkeme Başkanı’nın yenilenmesi konusunda acele edilmemesini de tavsiye etmişti.
Kaynak ve devamı: Eurasia.org
Nice blog thankks for posting