Usulsüzlük İddialarının Ardından Berlin Anayasa Mahkemesi, Eylül Seçimlerini İncelemeye Karar Verdi

Berlin Anayasa Mahkemesi, yayılan usulsüzlük iddialarının ardından Almanya’nın Eylül ayında yapılan seçim sonuçlarını gözden geçireceğini açıkladı. Federal, eyalet ve yerel konsey seviyeleri için seçimler 26 Eylül’de yapılmıştı.
Seçim günü, seçmenlerin birçoğu seçim merkezlerinde yaşanan oy pusulası eksikliği nedeniyle saatlerce sıra beklemek zorunda kaldı. Ayrıca, bazı yasal boşluklar sebebiyle henüz reşit olmayanların da oy kullanmasına izin verildiğine dair spekülasyonlar var.
Seçimle aynı gün yapılması planlanan Berlin Maratonu için sokaklar trafiğe kapatıldığından, fazla oy pusulası olan sandıklardan, oy pusulası tükenen sandıklara pusulaların gönderilmesinde önemli bir gecikme yaşandı. Seçimlerin yapılma şekline dair önemli miktarda eleştiri bulunuyor; bunlardan bazıları seçimin kötü yapıldığını söylüyor. Bu seçim Almanya’nın seçimleri idare etme konusundaki itibarının sorgulanmasına neden oldu.
Seçim günü meydana gelen birçok aksaklık, seçimlerin yakından incelenmesi yönündeki talepleri artırdı.
Berlin’in seçim komisyonunun üyesi Petra Michaelis, seçimlerin ardından istifa etti. Michaelis, eyalet seçimlerinin sonuçlarının çeşitli ihlaller nedeniyle etkilenmiş olabileceğini itiraf etti.
Örneğin, oy kullanma işlemi resmi olarak yerel saatle saat 18.00’de sonlanmasına rağmen oy kullanmak için hala sırada olan seçmenlerin oy kullanmalarına izin verildi. O gün bazı sandıklarda oy pusulası tükenirken, bazılarında ise yanlış bölge için oy pusulası kabul edildi. Sonuç olarak, sandıklardaki birçok oy pusulası geçersiz ilan edildi.
Michaelis başta Batı Charlottenburg-Wilmersdorf bölgesindeki altı seçim çevresi ve Doğu Marzahn-Hellersdorf bölgesindeki bir seçim çevresi gelmek üzere iki bölgedeki seçim sonuçlarıyla ilgili endişe duyuyor.
Birinci ve ikinci sıradaki adaylar arasındaki oy farkı az olduğundan, seçim usulsüzlüklerinin sonucu etkilemiş olma olasılığı bulunmakta. Michaelis meseleyi Berlin Eyalet Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. İki bölgede yeniden oylamaya gerek olup olmadığına Mahkeme karar verecek.
Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı da (OSCE) Berlin’deki seçim merkezlerinde bazı sorunlar kaydettiğini daha önce açıklamıştı. Bir Deutsche Welle (DW) raporuna göre, 2.257 sandık merkezinden 207’sinde veya kabaca onda birinde seçim usulsüzlükleri yaşandı.
Ancak, bu tür usulsüzlüklerin seçim sonuçlarını etkileyecek kadar büyük olacağına dair bir işaret yoktu. Seçimde Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) yenildi.
Ancak SPD, galip gelmesine rağmen, birinci parti olmak için yeterli oy oranı elde edemedi. Bu durum, lider Olaf Scholz’un, sermaye yanlısı Hür Demokratlar (FDP) ile müzakere etmek zorunda kalmasına yol açtı. Yeniden seçim isteyen CDU üyesi ve Bundestag Seçim İnceleme Komitesi Başkanı Patrick Sensburg, “Temsilciler Meclisi için yapılan Berlin seçimlerinde, seçim yasasının ihlal edildiğini görüyorum” dedi.
Kaynak: Vision Times
Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Şirin Çakır, Berker Çelik, Dilara Gül Erbaş ve Furkan Alim Göller tarafından çevrilmiştir.