Bulgaristan Anayasa Mahkemesi: Bulgarların toplumsal cinsiyeti olamaz, sadece biyolojik cinsiyeti olabilir

Ülkedeki “biyolojik cinsiyet” ve “toplumsal cinsiyet“ meselelerini çözmesi için başvurulan Bulgaristan Anayasa Mahkemesi, uzun zamandır beklenen kararını verdi: “Anayasadaki ‘cinsiyet’ terimi yalnızca biyolojik açıdan anlaşılmalıdır.”
Mahkemeye göre, transseksüel insanların hukuki durumu kanunlardaki değişikliklerle daha da iyi şekilde çözüme kavuşturulabilir. Bulgaristan kurumları bir vatandaşın biyolojik cinsiyeti haricindeki, kişinin kendince karara varılmış cinsiyetini kabul etmeye zorlanamaz.
Bulgar toplumunda cinsiyet tartışmaları son üç yıldır, Bulgar partisi GERB’in İstanbul Sözleşmesi’nin parlamentoda onaylanmasını engellemesiyle alevlendi.
Özellikle aile içi şiddet ve kadınların korunmasına yönelik İstanbul Sözleşmesi temel standartlar koymuş durumda. Ayrıca “toplumsal cinsiyet” kavramını öne sürüp, bununla cinsiyetin sosyal bir oluşum olduğunu kabul eden Sözleşme’ye göre bu terim, kadınları baskı altına alan toplumsal normları açıklamak için kullanılıyor.
2018 yılında söz konusu milliyetçi parti, gerçekleri çarpıtarak İstanbul Sözleşmesi’nin eşcinsel evliliğe izin vereceği ve üçüncü bir cinsiyetin tanınmasını sağlayacağı yönünde bir kampanya başlatmıştı.
Yüksek Mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nden bu yıl Mart ayında “biyolojik cinsiyet” ve “toplumsal cinsiyet” terimlerini değerlendirmesini istedi. Bulgar mahkemeleri, trans bireylerin kimliklerindeki cinsiyet bilgilerini değiştirme talepli davalarda farklı yönde kararlar verebiliyor.
Anayasa Mahkemesi, Bulgar Anayasası’nda, biyolojik cinsiyet olarak “kadın”ın, annenin sosyal rolü, doğum ve doğum bakımı ile ilişkili olduğunu ifade etti.
Mahkeme, “Anayasa biyolojik cinsiyetten bağımsız bir toplumsal cinsiyet yaratmamaktadır” dedi.
Kaynak: Euractiv
Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Doğukan Aktaş, Emel Varsın, Oytun Şener ve Yağmur Bahadır tarafından çevrilmiştir.