İçeriğe geç

Avustralya Bilgi Komisyonu Ofisi, ABD’li Clearview Al şirketinden topladığı verileri silmesini istedi

by 16/11/2021

Avustralya’da bir düzenleme kurumu, ABD’li yazılım şirketi Clearview Al’a kişilerin yüz görüntülerini internetten toplamayı durdurma ve toplamış olduğu verileri de imha etme emri verdi. Avustralya Bilgi Komisyonu Ofisi (ABKO) ve Gizlilik Komisyonu üyesi Angelene Falk, Clearview AI’ın, Avustralya’nın gizlilik yasalarını, biyometrik bilgilerin internetten gizli bir şekilde toplanması ve ardından bir yüz tanıma aracına dahil edilmesi yoluyla ihlal ettiğini tespit etti.

Düzenleme kurumuna göre Clearview Al, Avustralyalıların kişisel bilgilerini rızaları dışında topladı ve bu bilgileri kullanan teknolojiyi Avustralya’daki kolluk kuvvetlerine sattı. Güvenlik güçlerinin Avustralya’daki kişileri aramak için yüz tanıma teknolojisi kullandığı iddia ediliyor. 

Rıza dışı bilgi toplamanın yanı sıra ABKO, Clearview Al’ın, kullanım amacı açısından açıkladığı kişisel bilgilerin doğruluğu konusunda gerekli önlemleri almayarak Avustralya gizlilik yasalarını ihlal ettiğini tespit etti. Komisyon Üyesi Falk’a göre, Clearview AI’ın uygulamaları, “görüntüleri Clearview AI’ın veritabanında aranabilen çocuklar ve suç mağdurları gibi savunmasız gruplar da dahil olmak üzere bireylere önemli ölçüde zarar verme riski” taşıyor. Bu bilgiler “yeniden yayınlanamaz veya iptal edilemez. Ayrıca bu bilgiler çoğaltılabilir ve kimlik hırsızlığı için kullanılabilir.”

Bu, Clearview Al’ın düzenleme kurumu tarafından ilk kez inceleme altına alınışı değil. Illinois’deki bir mahkeme, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ASÖB) tarafından, bireylerin maruz kaldığı özel yaşam risklerinin, Clearview AI’ın Amerikan Anayasası’ndan kaynaklanan veri toplamaya ilişkin haklarından daha ağır bastığı gerekçesiyle açılan davada şirketin itirazını reddetmişti. Birleşik Krallık Bilgi Ofisi ise Clearview Al’ınn Birleşik Krallık’taki faaliyetleri hakkında bir soruşturma yürütmekte ve yakında bir karar açıklamaya hazırlanıyor.

Daha önce, Kanada Gizlilik Komisyonu da Avustralya ile benzer bir yol izlemiş ve Clearview Al’dan Kanada’daki bireylerden toplanan görüntülerin ve biyometrik yüz dizilerinin toplanmasının, kullanılmasının veya ifşa edilmesinin durdurulmasını, ayrıca toplanan görüntülerin de silinmesini istemişti. Clearview Al ise bu talebin üzerine Kanada’daki faaliyetlerini durdurmuştu.

Clearview AI yüz tanıma teknolojisini ilk kez 2019’un sonlarında halka sundu. Bu tarihten itibaren yüz tanıma teknolojisinin yanlış kullanımıyla ilgili endişeler arttı. San Francisco gibi şehirler yapay zeka yüz tanıma teknolojisinin kullanımını tamamen yasakladı. Avrupa Birliği de kısa süre önce, üye ülkeleri bu teknolojiyi yasaklamaya teşvik ettiği bir kararı onayladı. Avrupa Parlamento üyesi Peter Vitanov o dönemde yaptığı açıklamada, “teknolojinin etkisiz olduğu kanıtlandı ve çoğu zaman ayrımcı sonuçlara yol açıyor” demişti.

Clearview AI, ABKO kararına karşı Avustralya İdari Temyiz Mahkemesi’ne itiraz etmeyi planlıyor.

Kaynak: Jurist

Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Işıl Gizem Demirtaş, Ece Dilara Bağrıaçık, Berker Çelik, Ayten Şimşek ve Kübra Nur Bölür tarafından çevrilmiştir.

From → Haberler

Yorum Yapın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: