İçeriğe geç

Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, Google aleyhine toplu dava açılmasını engelledi

by 18/11/2021

Google, Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi’nde, kişisel verileri izlediği iddiasıyla 4 milyondan fazla Apple iPhone kullanıcısı adına İngiliz mahkemelerinde açılan ABD tarzı toplu davayı (class-action) engelleterek çığır açan bir temyizi kazandı.

Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, tüketici grubu Which?’in eski yöneticisi Richard Lloyd’un, ABD’de Google hakkında yasal belgeler sunmasını engelledi ve Apple iPhone kullanıcıları adına 2011 ve 2012 yılları arasında Google tarafından internet faaliyetlerinin gizlice izlendiği iddiasıyla açılan 3,3 milyar sterlinlik davaya son verdi.

Hukukçulara göre, Lloyd’un davasının İngiliz mahkemelerinde devam etmesine izin verilseydi milyonlarca tüketicinin, ABD’deki “toplu dava” tarzı davalarda bir araya gelebilmesinin yolu açılacak ve teknoloji şirketleri için yasal ortamı değişecekti. Böylece bilişim teknolojileri şirketlerine karşı veri ihlalleri nedeniyle toplu dava açılabilecekti.

1998 veri koruma yasası kapsamında açılan dava, İngiliz hukukunda iki noktaya dayanıyordu. Kişisel verileri rızası olmadan alınan bireylere tazminat ödenip ödenmeyeceği ve vatandaşların temsili bir grup halinde bir araya gelip şirketlere karşı Yüksek Mahkeme’de dava açıp açamayacağı.

Yüksek mahkeme, oybirliğiyle iddianın geçerli olmayacağına karar verdi. Yüksek mahkeme yargıçlarından Lord George Leggatt, “Lloyd, Google’ın sözde yasa dışı davranışının, bireylere herhangi bir mali zarar veya sıkıntıya yol açtığını kanıtlayamadığı için dava, kabul edilmedi. Ayrıca, Lloyd, eğer varsa bile, ne kadar kişisel verinin hukuka aykırı olarak işlendiğini ortaya koyamadı” dedi.

Lloyd’un davası “vazgeçme” temelinde açılmıştı. Bu, ilgili dönemde iPhone’a sahip olan herkesin, özellikle davadan vazgeçmemişlerse, otomatik olarak davacı olarak kabul edildiği anlamına geliyor. 

Bu karar son derece önemli, çünkü bugüne kadar İngiliz hukuk sisteminde, ABD tarzı toplu davalar engellendi; hukuk bürolarının önce bazı bireyleri davacı olarak belirlemesi ve ardından aynı çıkara sahip bir grup davacıyı bir araya getirmesi gerekiyor. Bu da zaman alan ve pahalı bir süreç. Bunun tek istisnası ise anti-tröst ihlalleri için toplu davalara izin verilen rekabet hukuku davaları.

Google, Lloyd’un davasının durdurulması gerektiğini savundu ve mahkemenin, davanın temsili bir dava olarak devam etmesine izin vermemesi gerektiğini iddia etti.

Karar, bir dizi dava açmış olan ve duruşmalara geçilmeden önce Yüksek Mahkeme kararını bekleyen diğer tüketici grupları ve veri koruma avukatlarına bir darbe oldu.

Benzer davalar arasında eski çocuk komiseri tarafından gençler adına Tik Tok’a açılan bir dava ve Facebook’a yapılan veri ihlali suçlaması iddiaları bulunduruyor.

Lloyd, kararın “tüketiciler için bir darbe” olduğunu ve “mahkemenin, davasını zorlaştırıp kendisini hayal kırıklığına uğrattığını” söyledi.

Google, “iddia on yıl önce gerçekleşen ve o zamanlar ilgilendiğimiz olaylarla ilgiliydi” açıklaması yaptı.

Bir ticari kuruluş olan Tech UK, kamu ve şirketler için geniş kapsamlı sonuçları olan “spekülasyonlara ve can sıkıcı iddialara kapı aralayan bir dava” olmasından dolayı kararı memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Kaynak: Financial Times

Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Doğukan Aktaş, Büşra Takmaklı, Berker Çelik, Seyfullah Tunç Şahingöz ve Yusuf İkbal Çelik tarafından çevrilmiştir.

From → Haberler

Yorum Yapın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: