İçeriğe geç

Slovenya Yüksek Mahkemesi kamu sektörü çalışanlarının aşılanmasına ilişkin düzenlemeyi iptal etti

by 21/12/2021

Slovenya Yüksek Mahkemesi, pazartesi günü, COVID-19 geçirmemiş kamu çalışanları için aşıyı zorunlu kılan düzenlemenin anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Slovenya Hükümeti, düzenlemeyi 1 Ekim’den itibaren yürürlüğe sokmayı planlıyordu. Ancak Yüksek Mahkeme tarafından nihai karar verilmemiş olduğundan düzenlemenin uygulanması gecikmişti.

Ulusal STA haber ajansına göre Yüksek Mahkeme, “Böyle bir durum zorunlu aşılama anlamına gelmektedir ve bu öncelikle bulaşıcı hastalıklar kanununda değişiklik yapmayı gerektirir” dedi.

Hükümet yetkilileri kararın ardından bir açıklamada bulunmadı. Slovenya, şimdiye kadar iki milyonluk nüfusunun yaklaşık %55’ini aşıladı. Bu oran Avrupa Birliği ortalamasının altında ve hükümet aşı oranını yükseltmek için uğraşıyor.

Avusturya ve Almanya gibi bazı Avrupa Birliği ülkelerinin herkes veya çalışırken başkalarıyla muhatap olanlar için zorunlu aşı hamleleri ya da aşılanmayanları karantinaya almaları kişisel özgürlük ihlalleri konusunda protestolara neden oldu.

Slovenya, Ekim ayından bu yana COVID-19 vakalarında yeniden bir artış yaşıyor. Ancak son günlerde yeni günlük enfeksiyon sayısı düşüyor. Slovenya, geçen Pazar günü 775 yeni vaka bildirdi. Cumartesi günüyse bu rakam 1,116 idi.

Kaynak: Reuters

Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Ceyda Aygün, Muhammet Enes Gündüz, Berker Çelik ve Seyfullah Tunç Şahingöz tarafından çevrilmiştir.

From → Haberler

Yorum Yapın

Yorum bırakın