İçeriğe geç

Polonya Anayasa Mahkemesi, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin Anayasa’yla “uyumsuz” olduğuna karar verdi

by 24/12/2021

Polonya Anayasa Mahkemesi, Avrupa’nın en yüksek insan hakları organının, yargıçların atamalarını gözden geçirme hakkının olmadığını belirtti. Bu karar, Polonya ile Avrupalı müttefikleri arasında, yargı reformları konusunda bir ihtilafa daha yol açtı.

Polonya Anayasa mahkemesi, İHAS’ın bazı bölümlerinin Polonya Anayasası’na uygun olmadığına karar verdi.

Bu kararda, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nin, Polonya mahkemesi yargıçlarının atamalarının yasallığını inceleme ve değerlendirme yetkisinin olmadığını belirtti.

Bu karar, Mayıs ayında Anayasa Mahkemesi’ne yargıç atanmasının hukuka uygunluğunu sorgulayan bir İHAM kararından sonra geldi.

Mahkeme başkanı yargıç Julia Przylebska, “Sözleşme’nin 6. maddesi… Anayasa Mahkemesi’ni mahkeme tanımına dâhil ettiği sürece, Polonya anayasasıyla uyumlu değil” dedi.

Strazburg merkezli İHAM, Mayıs ayında bir mahkeme hâkiminin hukuka aykırı şekilde atanması nedeniyle bir şirketin adil yargılama hakkından mahrum bırakıldığına karar vermişti.

POLONYA İÇİNDEKİ TEPKİLER

Adalet Bakan Yardımcısı Sebastian Kaleta Twitter’da, Polonya’nın tartışmalı yargı reformlarına ilişkin bu yılın başlarında verilen bir karara atıfta bulunarak, “Anayasa Mahkemesi, sistemimizi ihlal eden AİHM kararını çöpe attı” dedi.

Kaleta, “Polonya hukukunun üstünlüğü ve egemenliği için mükemmel bir gün” olduğunu ve “Polonya sistemine bir diğer dış müdahale ve yasadışı müdahale girişiminin durdurulduğunu” söyledi.

Muhalefet milletvekillerinden Kamila Gasiuk-Pihowicz, kararı eleştirdi ve hükümeti, Polonya’yı Sözleşme’den uzaklaşmış olmakla suçladı.

“Rusya’daki Anayasa Mahkemesi de uymak istediği kararları kendisi seçiyor” dedi.

Gasiuk-Pihowicz, Polonya’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni 30 yıl önce imzaladığını belirterek, Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro’yu “ülkeyi demokratik ülkeler grubundan çıkarmakla” suçladı.

‘EŞİ GÖRÜLMEMİŞ’ YARGI

İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’ni bünyesinde bulunduran Avrupa Konseyi, kararla ilgili endişelerini dile getirdi.

Konsey Genel Sekreteri Mariya Pejcinoviç Buriç yaptığı açıklamada “Polonya Anayasa Mahkemesi’nin bugünkü kararı, benzerine rastlanmamış ciddi kaygılar uyandırıyor. Yargının gerekçesini ve etkilerini dikkatle değerlendireceğiz” dedi.

Avrupa Konseyi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü korumak için kurulmuş Avrupa hakları yanlısı bir organ. Polonya da dahil olmak üzere 47 üye ülkesi var.

Avrupa Konseyi, Polonya’yla yargı reformları ve Avrupa Birliği hukukunun üstünlüğü konusunda hukuk mücadelesi veren bir diğer kurum olan Avrupa Birliği’nden ayrı bir organ.

Kaynak: DW

Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Büşra Takmaklı, Yusuf İkbal Çelik, Ayten Şimşek ve Berker Çelik tarafından çevrilmiştir.

From → Haberler

Yorum Yapın

Yorum bırakın