Avusturya’da yardımlı intihara olanak veren yeni yasa yürürlükte

Avusturya’da Parlamento’nun Aralık ayında onayladığı ölümcül hastalığa yakalanmış kişilerin ya da kalıcı, güçten düşürücü bir durumda olanların kendi yaşamlarına son vermelerine olanak veren yeni yasa yürürlüğe girdi.
Geçen yıl Aralık ayında Anayasa Mahkemesi’nin konuyla ilgili bir kararının ardından artık ölümcül hastalığı olan yetişkinler, yardımlı intihar için talepte bulunabilecek.
Yardımlı intiharın ön şartı, ölmek isteyen kişinin reşit ve uzun vadede ağır hasta olması olduğu için bu uygulama sıkı bir şekilde denetlenecek.
Daha sonra iki farklı doktor, ölmek isteyen kişinin böyle bir karar verip veremeyeceği de dahil olmak üzere ön koşulun yerine getirilip getirilmediğini doğrulayacak.
Öldürücü ilaç Avusturya’daki eczanelerde satışa sunulacak. Kötüye kullanımı önlemek için, bu ilaçları satan eczanelerin adları yalnızca bu bildirimi alan avukatlara ve noterlere açıklanacak ve kamuyla paylaşılmayacak.
Yasanın açıklığa kavuşturulmadığını ve öldürücü ilacın kullanılmaması veya kısmen kullanılması durumunda ne olacağını soran, muhalefetteki aşırı sağ Avusturya Özgürlük Partisi temsilcileri dışında neredeyse tüm partiler “ölüm yasası” adı verilen tasarının lehinde oy kullandı.
Avusturya’da egemen olan Katolik Kilisesi, kanuna şiddetle karşı çıkıyor. Psikoposlar Konferansı Başkanı yardımlı intiharın yasal onayını “geçen yılın en ciddi olayı” olarak nitelendirdi.
Kilise ayrıca yeni yasal uygulamayı kendi hastanelerinde yasaklayacağını da duyurdu.
Yeni yasanın uygulanması, Anayasa Mahkemesi’nin önceki yardımlı intihar yasağının anayasaya aykırı olduğunu iddia eden bir kararıyla başlatılmıştı.
Yeşiller Partisi üyesi Adalet Bakanı Alma Zadić, yaptığı açıklamada düzenlemeye ek olarak intiharı önlemeye yönelik alternatifler sunulacağını belirtti.
Kararın ardından hükümet, istismarın en iyi nasıl önleneceği ve intihar arzusunun nasıl azaltılacağı konusunda uzmanlara danıştı.
Avusturya hükümeti, bakımevlerine ve palyatif bakıma daha fazla bütçe ayıracak. Çünkü bir kişinin yaşamının sonuna doğru içinde bulunduğu bakım koşullarının, kişisel durumlardan veya gelir düzeylerinden etkilenmemesi gerektiği kararına varıldı.
Yardımlı intihar, komşu İsviçre’de yasalken; İspanya, Belçika ve Hollanda da dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde suç olmaktan çıkarıldı.
Kaynak: Euronews
Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Işıl Gizem Demirtaş, Ceyda Aygün, Furkan Alim Göller, Ayten Şimşek ve Yusuf İkbal Çelik tarafından çevrilmiştir.
Bu haberi podcast olarak dinlemek için: