İtalya anayasasını daha yeşil hale getirdi, çevreciler eyleme geçilmesi çağrısı yaptı

İtalyan siyasetçiler ve aktivistler, çevrenin korunmasını anayasaya ekleyen yeni değişikliği memnuniyetle karşıladı ancak ülkenin bu yeni düzenlemeden faydalanabilmesi için eyleme geçilmesi gerektiğini de ifade etti.
İtalya doğal güzellikleriyle ünlü fakat çevreciler, devletin Venedik Lagünü veya binlerce kilometrelik Akdeniz sahili gibi güzellikleri koruma konusunda çok az şey yaptığını söylüyor.
Parlamento tarafından kabul edilen anayasa değişikliği, devletin çevreyi, biyoçeşitliliği ve ekosistemi, “gelecek kuşakların da yararına olacak şekilde” koruması gerektiğini belirtiyor.
Düzenleme, tüm özel ekonomik girişimlere sağlığa veya çevreye zarar vermeme yükümlülüğü getiriyor.
Ekolojik Geçiş Bakanı Roberto Cingolani değişikliği, İtalya için dönüşüme doğru atılmış “önemli bir adım” olarak niteledi. Avrupa Birliği’nin koronavirüs salgını sonrası iyileşme fonu kapsamında Roma, ekonomiyi dönüştürmek amacıyla yeşil yatırımları artırmaya çalışıyor.
Cingolani açıklamasında “Kanımca bu, çok önemli bir gün” ifadesini kullandı.
Bununla birlikte, anayasa değişikliğinin gerçek hayattaki etkilerinin ne olacağı merak konusu.
1948’den bu yana yürürlükte olan İtalya Anayasası geniş ilkeler belirlemiş durumda, ancak bunlar her zaman kanunlara veya günlük politikalara yansımıyor.
Örneğin 2012’de İtalya, devlet bütçesinin dengeli olması gerektiğini anayasanın bir parçası haline getirdi, fakat o zamandan beri hiçbir defa bütçe dengesini sağlayamadı.
Aynı şekilde, anayasanın 11. maddesi İtalya’nın “Uluslararası ihtilafları çözme aracı olarak savaşı reddettiğini” ifade ediyor, ancak bu, Roma’nın, doğrudan veya dolaylı olarak, çeşitli silahlı çatışmalara girmesini engelleyemedi.
Eğer bir alt derece mahkemesi, bir yasanın anayasaya aykırı olduğuna inanırsa Anayasa Mahkemesi’ne başvurabiliyor. Bu, olağan şartlarda uzun süren bir sürecin başlamasını sağlıyor.
Aynı şekilde, cumhurbaşkanı da eğer bir yasanın anayasaya saygı göstermediğini düşünürse imzalamayı reddedebiliyor ve parlamentodan yasayı gözden geçirmesini talep edebiliyor. Özel bireyler ve baskı grupları doğrudan Anayasa Mahkemesi’ne başvuramıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Enrico Giovannini yeni anayasa değişikliğini “güçlü ve sembolik bir hareket” olarak niteledi, ancak şimdi kabul edilen ilkelerin, “bu ilkelerle uyumlu kolektif ve bireysel eylemlere” ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Günlük Avvenire gazetesindeki yazısında Giovannini, “bu ilkeleri gerçek hayatta koruyacak kanunlara ve kurallara ihtiyacımız var” dedi ve kamuoyunun anayasa değişikliğine gösterdiği “ kuvvetli kayıtsızlığın” üzüntü verici olduğunu sözlerine ekledi.
World Wildlife Fund’ın İtalya şubesi, şimdi parlamentodan, çevresel konulara ilişkin mevcut kanunların güncellenmesini beklediklerini açıkladı.
WWF İtalya’nın başkanı Donatella Bianchi, yaptığı açıklamada, “En sonunda çevrenin korunması, gelecekteki kanunların ilham almak ve geçmiş kanunlarınsa adapte edilmek zorunda olduğu cumhuriyetin temel ilkelerinden biri haline geldi” ifadesini kullandı.
Kaynak: Reuters
Bu haberi podcast olarak dinlemek için: