Tunus Cumhurbaşkanı Meclisin Feshedildiğini Duyurdu

Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied, Milletvekillerinin çevrimiçi toplanarak kendisine neredeyse mutlak bir hakimiyet sağlamış kararnameleri iptal etmelerini sert bir dille eleştirdi ve ilgili faaliyeti “başarısız bir darbe girişimi” olarak niteledi.
Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied faaliyetleri zaten askıya alınmış olan meclisin feshedildiğini duyurdu.
Karar, 217 milletvekilinden 124’ünün meclisin askıya alınmasına rağmen çevrimiçi görüşme yapmasından sonra geldi.
Meclis Başkan Yardımcısı Tarek Ftiti, oturumda yaklaşık 116 milletvekilinin Saied’in Temmuz ayından beri iktidarını güçlendirmek için kullandığı “olağanüstü tedbirlere” karşı oy kullandığını söyledi.
Tunuslu yetkililer görüşme hakkında ne söyledi?
Ulusal güvenlik amirleri ile yaptığı görüşmenin ardından Saied, kararının “Tunus devleti ve halkını daha önce benzeri görülmemiş başarısız bir darbe girişiminden korumak” olduğunu açıkladı.
Tunus Adalet Bakanı, ülkenin başsavcısından, şu anda son verilmiş olan meclis üyeleri hakkında “devlet güvenliğine karşı komplo kurmak” suçundan soruşturma açmasını istedi.
Parlamentonun toplanmasının ardından, Cumhurbaşkanı, milletvekillerini Tunus kurumlarına karşı “komplo” kurmakla suçlarken, “parlamentonun meşruiyetini kaybettiğini” söyledi.
“Devleti bölünmeden korumalıyız… Suistimalcilerin devlete karşı saldırganlıklarını sürdürmelerine izin vermeyeceğiz” dedi.
Eski bir hukuk profesörü olan Saied, kararını açıklarken Tunus Anayasası’nın 72. maddesine atıfta bulundu.
Siyasi kriz nasıl başladı?
Tunus, 2011 yılında Zine El Abidine Ben Ali’nin devrilmesinden sonra bir demokrasi haline geldi. O zamandan beri, muhafazakar Ennahdha partisi parlamentodaki en büyük partiydi, ancak son yıllarda desteği azaldı.
Bağımsız politikacı olan Saied, yolsuzlukla mücadele ve Tunus siyasetini temizleme sözü verdiği kampanyasından sonra 2019’da cumhurbaşkanı seçildi.
Geçen yıl Saied, o zamanki Başbakan Hichem Mechichi’yi görevden aldı ve meclisi askıya aldı. Daha sonra kendisine yeni yargısal yetkiler de verdi.
Mechichi Hükümeti, Tunus’un bölünmüş parlamentosu hükümet kurmakta zorlanırken, bir yıldan kısa bir sürede iktidara gelen üçüncü kabine oldu.
Ülke, yüksek işsizlik oranı ve GSYİH’nin %100’ünden fazla olan devlet borcuyla boğuştuğu için, koronavirüs salgını ve ekonomik gerileme Tunus’un 1956’dan bu yana en derin ekonomik gerilemelerinden birine yol açtı. Kasım 2021’de Tunus, Uluslararası Para Fonu’ndan kredi talebini resmi olarak yeniledi
Tunus’un ekonomik sıkıntıları, buğday ihraç eden Ukrayna’daki savaşın gıda fiyatlarını yükseltmesine neden olmasıyla arttı.
Kaynak: DW
Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Barış Eraydın, Hatice Eda Şeker, Gülben Bağcı, Şilan Tarhan ve Sıla Çelik tarafından çevrilmiştir.