Güney Kore Yüksek Mahkemesi iki eşcinsel askerin mahkûmiyet kararını bozdu

Bu mahkeme kararıyla beraber, uzun süredir eleştirilen askeri sapkınlık yasasının mesai saatleri ve askeri üssün dışında rızaya dayalı seks için geçerli olmaması gerektiği kabul edilmiş oldu.
Güney Kore Yüksek Mahkemesi, iki eşcinsel askeri askerî tesislerin dışında cinsel ilişkiye girdikleri gerekçesiyle mahkûm eden bir askerî mahkeme kararını, ülkenin geniş çapta eleştirilen askerî sapkınlık yasasının geniş yorumlandığını söyleyerek bozdu.
Mahkemenin perşembe günü davayı Askerî Mahkeme’ye geri gönderme kararı, ülkenin 1962 tarihli Askerî Ceza Yasası’nın, ülkedeki çoğunluğu erkek olan askerî personel içindeki askerler arasında eşcinsel ilişkiyi yasaklayan 92. maddesinin 6. fıkrasını uzun süredir protesto eden insan hakları savunucuları tarafından memnuniyetle karşılandı.
İlgili madde askerî personel arasında “anal yollu birliktelikler” veya “diğer uygunsuz eylemler” için en fazla iki yıllık hapis cezası öngörüyor. 13 hakimden oluşan Kore Yüksek Mahkemesi’nin oturumundan ve tartışmasından sonra, Yüksek Mahkeme Başkanı Kim Myeong-su ilgili hükümlerin görev saatleri ve askerî tesislerin dışında gerçekleşen rızaya dayalı şekilde birlikte olan erkek personeller için uygulanmaması gerektiğini belirtti.
Kim, karara ilişkin çevrimiçi yayında “Neyin ahlakî olup olmadığına ilişkin fikirler zamanın ve toplumun değişimiyle birlikte değişti” dedi.
“Aynı cinsiyetteki insanların arasındaki cinsel aktivitenin; sıradan insanlar için bir cinsel aşağılama ve tiksinme kaynağı olduğu ve doğru ahlak anlayışına aykırı düştüğü görüşü, zamanımız için evrensel ve uygun ahlakî standart olarak kabul edilemez.”
Mahkeme daha sonra bir basın açıklamasında, kararın “(askerî personel arasında) rızaya dayalı eşcinsel cinsel birlikteliklerin artık cezalandırılabilir olarak kabul edilemeyeceğine dair bir beyan” olarak anlamlı olduğunu söyledi.
Davanın sanıkları olan ve farklı bölüklerde görev yapan bir teğmen ve bir çavuş, 2017 yılında açılan davada askerî savcılar tarafından, 2016’da askerî üssün dışındaki bir konutta mesai saatleri dışında cinsel birliktelikte bulunmakla suçlanmıştı. Bu iki asker, 2017’de muhalifler tarafından ordunun eşcinsel askerlere yönelik agresif baskısı olarak nitelendirilen olaylarda suçlanan ve sayıları en az dokuz olan askerler arasındaydı.
Sanıklar, bir alt mahkeme tarafından ilgili kanunun 92. maddesinin 6. fıkrasına dayanılarak verilmiş mahkûmiyet cezalarının, Askerî Yüksek Mahkeme tarafından onaylanması ve kendilerine ertelenmiş hapis cezası verilmesi üzerine temyize gitmişti.
Güney Kore Savunma Bakanlığı, askerî mahkemeye geri gönderilen dava sürerken Yüksek Mahkeme’nin kararını “dikkatle inceleyeceğini” söyledi.
Seul merkezli Askerler İçin İnsan Hakları Merkezi, orduda cinsel azınlıklara karşı ayrımcılığın önlenmesine yardımcı olabilecek ve cinsel azınlıkların mahremiyetlerinin korunmasına yardımcı olacak yeni bir emsal karar oluşturduğunu söyleyerek kararı memnuniyetle karşıladı.
İnsan Hakları Merkezi, yaptığı açıklamada, mahkemenin Askerî Suç Yasası’nın 92. maddesinin 6. fıkrasını ihlal etmekle suçlanan tüm askerî personelin beraat ettirilmesini ve ülkenin Anayasa Mahkemesi’nin bu hüküm hakkında anayasaya aykırılık kararı vermesini istedi
Güney Kore ordusu, askerlerinin arasındaki cinsel azınlıklara davranışı sebebiyle uzun süredir eleştiriliyor.
Cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirdiği için ordudan ihraç edilen ülkenin bilinen ilk transseksüel askeri Byun Hui-su, daha sonra evinde ölü bulunmuştu. Bundan yedi ay sonra, geçen yıl Ekim ayında Daejeon kentindeki bölge mahkemesi, ordunun yasadışı bir şekilde ayrımcılık yaptığına karar vermişti.
Kaynak: The Guardian
Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Barış Eraydın, Emre Koç, Ahmet Berke Baştuğ, Duygu Tesbihçoğlu, Gülben Bağcı, Sıla Çelik ve Hatice Eda Şeker tarafından çevrilmiştir.