Almanya, Nazi tazminatlarıyla ilgili iddialarını devam ettiren İtalya’yı Uluslararası Adalet Divanı’nda dava etti

Uluslararası Adalet Divanı (“UAD”), yaptığı açıklamada Almanya’nın Cuma günü UAD’ye İtalya aleyhine bir dava getirdiğini, bu davanın temelinde Roma’nın İkinci Dünya Savaşı konusundaki tazminat iddialarını devam ettirmesinin bulunduğunu ve bu durumun Almanya’nın “yargısal dokunulmazlığını ihlal ettiğini” öne sürdüğünü söyledi.
BM’nin en yüksek yargı makamı olan UAD, 2012 yılında verdiği kararda, 1943-1945 yılları arasında Nazilerin işledikleri suçlar nedeniyle mağdur olanların Almanya’dan tazminat talep etmelerine izin verdiği gerekçesiyle İtalya’nın yükümlülüklerini ihlal ettiğine karar vermişti.
Berlin, UAD’ye yaptığı başvuruda, ilgili karara rağmen İtalya mahkemelerinin “2012’den beri önemli sayıda yeni tazminat talebiyle Almanya’nın egemenlikten doğan yargısal dokunulmazlığını ihlal etmeyi sürdürdüğünü” belirtti.
Almanya, 2014 yılında İtalya Anayasa Mahkemesi tarafından verilen “savaş suçu veya insanlığa karşı suç mağdurlarının egemen devletlere karşı bireysel iddialarını öne sürebilecekleri” yönündeki karara özellikle atıf yaptı.
Almanya, İtalya Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı “uluslararası hukuku ve İtalya’nın Birleşmiş Milletler’in başlıca yargı organının kararına uyma yükümlülüğünü bilinçli bir şekilde ihlal ederek verdiğini” söyledi.
“İtalyan mahkemelerinde Berlin aleyhine en az 25 yeni dava açıldığını” UAD’ye bildiren Almanya, aynı zamanda en az 15 davada “İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi yönetimiyle ilgili olarak Almanya’ya karşı tazminat talebinde bulunulduğunu ve bu taleplerin karara bağlandığını” söyledi.
Nazi suçları mağdurlarının aileleri tarafından İtalyan mahkemelerinde sayısı yıllardır artan uyuşmazlıklarla karşı karşıya kalan Almanya, Aralık 2008’de UAD’ye şikayette bulunmuştu.
Berlin, tazminat sorununun savaş sonrasında imzalanmış uluslararası anlaşmalar çerçevesinde çözüldüğünü savunuyor.
Merkezi Lahey’de bulunan UAD, 1946’da devletler arasındaki uyuşmazlıkları çözmek için kuruldu. UAD’nin kararları bağlayıcı olup temyiz edilemiyor, ancak Mahkeme’nin bunları cebren icra etme kabiliyeti yok.
Kaynak: France 24
Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Barış Eraydın ve Duygu Tesbihçioğlu tarafından çevrilmiştir.