İçeriğe geç

Yurt dışı çıkış harcına karşı açtığım davada ilk derece mahkemesi kararını verdi

by 09/05/2012
Havaalanında harç pulu kuyruğu (Kaynak: http://seyahatozgurlugu.blogspot.com/ )

Havaalanında harç pulu kuyruğu (Kaynak: http://seyahatozgurlugu.blogspot.com/ )

2004 senesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından yurtdışına çıkarken alınan harcın Anayasa’ya aykırı olduğuna dair bir makale yazmıştım. “Sırf yazmakla olmaz, ben bunun peşini bırakmayayım” diyerek 2009’da açtığım davanın ilk aşaması, üç sene sonra hüsranla sonuçlandı. Ancak hüsranımın nedeni davayı kazanamamış olmam değil (zaten temyize gideceğim için henüz karar kesinleşmedi); yazdığım hukuksal iddianın hiçbir gerekçe gösterilmeden reddedilmiş olması.

Tüm iddiam, 5597 sayılı Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun’un çeşitli gerekçelerle Anayasa’ya aykırı olduğu üzerine kurulu. Bununla ilgili hakemli bir dergide yayınlanmış bir makalem var. Yedi seneden beri bir Hukuk Fakültesi’nde Anayasa Hukuku Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışıyorum. Ve öne sürdüğüm Anayasa’ya aykırılık iddiasına, üç senenin sonunda verilen cevap tek bir satır: “Davacının Anayasaya aykırılık itirazı ciddi görülmeyerek işin esasının incelenmesine geçildi.” İtirazın neden ciddi görülmediğine dair hiçbir gerekçe yok! Ve üstüne üstlük işin esası dediği harç alınması işleminin kanuna uygunluğuna dair dilekçemde tek bir satır yok. Ama bu olmayan iddiama verilen cevap 1,5 sayfa! Sınav sorusuna verilen cevap olsa üzerine iki tane kırmızı paralel çizgi çekilir, arasına da büyük harflerle “İLGİSİZ” yazılır. Tabii ki alınacak not sıfır. Ya ben bu işten hiç anlamıyorum ya da hakim bey bilmediği yerden gelince “bari bildiğim bir şeyler yazayım da karar dolu gözüksün” demiş.

Buyrun, kararın fotoğraflarını aşağıya koyuyorum (sayfaları büyütmek için üzerilerine tıklayınız.). Ve ekliyorum: Bu burada bitmedi. Şimdi İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nde temyiz aşaması var. Sonrasında ise –umarım gerekmez ama- Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu açılmış olacak. Anayasaya aykırı olarak seyahat özgürlüğümüzü ihlal eden bu harç iptal edilinceye kadar mücadelem devam edecek.

3 Yorum
  1. Anayasa sürekli ihlal ediliyor ne yazık ki…Örnek olsun, yargıtayın sitesinde vatandaşın hangi partiye üye olduğunu öğrenmek için t.c. no.sunu bilmek ve ilgili yere girmek gerekli ve yeterli.Neden bu şekilde bir uygulama var diye düşünmeden edemedim.Bu uygulama ile bireyin bir partiye üye olduğunun bilinmesi daha doğru bir ifade ile ifşa edilmesi anayasann takdir edersiniz ki ihlalidir.
    Uygulamanın olumlu etkisi olarak gösterilen örnekler daha da vahim.Ev sahibi evini kiraya verirken kiracının siyasi kimliğini öğrenebilecek. Aynı durum işveren içinde işçi alımlarına yönelik olarak geçerli.Yani ev sahibi ve işveren kendi görüşünde olmayan birine evini kiraya vermeyecek ya da işe almayacak!!!
    Bir hukukçu olarak Anayasa özelinde bu durumu siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Trackbacks & Pingbacks

  1. Yurt dışı çıkış harcına karşı açtığım davada yeni aşama: Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yapıldı « Anayasa Gündemi

Yorum bırakın