İçeriğe geç

İtalyan Senatosu LGBTQ+ bireylere yönelik şiddeti cezalandıran yasayı bloke etti

by 17/11/2021

İtalyan Senatosu, LGBTQ+ topluluğu üyelerine yönelik şiddet eylemlerini cezalandırmak amacıyla önerilen değişikliği gizli oylama ile reddetti.

Adını, yasayı öneren parlamento üyesinden alan ve halk arasında DDL Zan (disegno di legge Zan – Zan yasası) olarak bilinen yasa; gey, lezbiyen ve transseksüel bireylere yönelik şiddetin katlanarak artmasına karşılık olarak, Alessandro Zan tarafından 2018’de tartışmaya sunulmuştu.

Yasa ırksal, etnik, dini veya ulusal nedenlerle eşcinsel, transseksüel, kadın ve bedensel engelli bireylere karşı nefret, şiddet ve ayrımcılığı teşvik etmeyi amaçlayan ifadeleri, jestleri, eylemleri ve sloganları yaptırıma bağlayan Mancino Yasası’nı genişletme amacını taşıyor. Yasaya göre LGBTQ+ topluluğunun üyelerine karşı veya cinsiyete dayalı şiddet uygulayanlar genişletilen kapsam uyarınca dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Sağ eğilimli partiler Fratelli D’Italia ve Lega Nord, öneriyi reddetme önergesi sunmuştu. Oylama gizli yapıldı, yani Senato üyeleri isterlerse parti sınırları dışında özgürce oy kullanabildi. Önerge 154-131 ile geçti. Sonucu reddettiğini söyleyen Zan, attığı bir tweet’te  İtalya’yı “medeniyete” doğru ilerletmek anlamına gelen “siyasi paktın” bozulduğunu ifade etti.

DDL Zan yasasının alt meclisten geçmesinin ardından Vatikan, LGBTQ+ eşitliğine aykırı görüşler dile getiren Katolik Kilisesi üyelerine karşı hukuki tepkilerden korkarak eşi görülmemiş bir adım atmış ve İtalyan hükümetine resmi bir şikâyette bulunmuştu. Vatikan yasanın, İtalya ile aralarında imzalanmış olan Konkordato’nun iki hükmünü, ifade özgürlüğünü ve özel Katolik okullarının eğitim programlarını ihlal etme riski taşıdığına inanıyor.

Eski İtalya Başbakanı ve merkez sol Demokrat Parti lideri Enrico Letta, karardan üzüntü duyduğunu belirterek yasa karşıtlarının geleceği durdurmak istediklerini ifade etti. “İtalya’yı geriye götürmek istediler. Evet, bugün onların pisliği Senato’da kazandı. Ama ülke başka bir yerde. Ve bunu yakında görecekler.”

Kaynak: Jurist

Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Ahmet Asım Keskin, Dilara Gül Erbaş, Büşra Takmaklı, Sertan Yıldırım ve Emel Varsın tarafından çevrilmiştir.

From → Haberler

Yorum Yapın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: