İçeriğe geç

Pakistan’da Yüksek Mahkeme’ye İlk Kez Bir Kadın Yargıç Olarak Atanacak

by 13/01/2022

Pakistan Yargı Komisyonu, çoğunluğu Müslüman olan ülkenin tarihinde ilk kez Yüksek Mahkeme’ye kadın bir yargıcın adaylığını onayladı. İktidar partisi üyeleri ve hukukçulara göre bu karar, atamanın yapılmasını garantiledi. 

Hakimlerin terfisine karar veren komisyon, 55 yaşındaki yargıç Ayesha Malik’i Güney Asya ülkesinin bağımsızlığından 75 yıl sonra Yüksek Mahkeme’deki ilk kadın yargıç yapmak için oy kullandı. 

Kadın Avukatlar Derneği’nden Zahrah Vayani, bir sonraki adımın, iktidar partisinin, atamayı onaylamak için gerekenden de fazla üyesinin bulunduğu bir meclis komisyonu oluşturması olduğunu söyledi. Ayrıca yapılan oylamanın adaylıktan ziyade fiilen bir atama olduğunu belirtti.

İktidar partisi Pakistan Takreek-e-Insaf (Pakistan Adalet Hareketi) milletvekili ve parlamento hukuk müsteşarı Maleeka Bokhari ise durumu Twitter’da “Başarılı hukukçu ve donanımlı yargıcın Yüksek Mahkeme’de görev alacak ilk kadın yargıç olması, ülkemiz için önemli ve bir o kadar anlamlı” şeklinde ele aldı.

“Cam tavanlar parçalansın” diye de ekledi.

Söz konusu oylama, tarihi olduğu kadar bölücüydü de. Atamayı onaylayan dokuz üyeli komisyon, geçen yıl Ayesha Malik’in Yüksek Mahkeme’ye yükseltilme önerisini geri çevirmişti. Süreci yakından takip eden kaynaklara göre, son yapılan oylamada ise oylar beşe dört olarak ayrıldı.

Oturumun içinden ve dışından birçok hukukçu, Malik’in seçiminin kıdem listelerine aykırı olarak yapıldığını iddia etti. Onlara göre Malik, bulunduğu mahkemenin en kıdemli üç yargıcı arasında değildi.

İslamabad merkezli avukat ve önde gelen hak savunucularından Imaan Mazari-Hazir, Reuters’e verdiği demeçte, “Asıl mesele Yargıç Ayesha Malik’in yetkinliği ya da iyi bir yargıç olduğu konusunda bir soru işaretinin olup olmaması değil” ifadesini kullandı.

“Soru işareti, keyfi ve şeffaf olmayan karar alım süreci nedeniyle Pakistan Yargı Komisyonu üzerindeydi ve hâlâ da orada” diyen Mazari-Hazir, yargıcın cinsiyetinin istismar edildiğini söyledi.

Bazı avukat toplulukları, Yüksek Mahkeme yargıçlarının atanması için sabit kriterlerin hazırlanması yönündeki çağrılarının dikkate alınmadığını belirterek, mahkeme işlemlerini grev ve boykot edecekleri tehdidinde bulundu.

Ancak Vayani bu duruma karşı çıkarak şöyle söyledi: “Bazı baroların kıdem ilkesini esas alarak aynı şeye karşı çıktığını biliyorum, ancak 40’tan fazla yargıç sırayla Yüksek Mahkeme’ye yükseldi ve ilk kadın yargıcın atanması doğru yolda atılmış büyük bir adım.”

Kaynak: Reuters

Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Ömer Buğrahan Hıdıroğlu, Ece Dilara Bağrıaçık, Elif Ceren Altın, Şirin Çakır ve Seyfullah Tunç Şahingöz tarafından çevrilmiştir.

Bu haberi podcast olarak dinlemek için:

From → Haberler

Yorum Yapın

Yorum bırakın