İçeriğe geç

Kazakistan’da seçmenler ezici bir çoğunlukla anayasa değişikliklerini onayladı

by 29/06/2022

Kazakistan vatandaşları ezici bir çoğunlukla, eski lider Nursultan Nazarbayev’in etkisini sınırlandırmayı amaçlayan anayasa değişiklikleri lehinde oy kullandı.

Resmi sonuçlara göre, seçmenlerin yüzde 77’si mevcut Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev’in önerilerini destekledi. Referanduma katılım ise yüzde 68’i geçti.

Referandum, eski Sovyet Cumhuriyetini otuz yıldır yöneten eski diktatör Nazarbayev’in mirasını reddetme girişimi olarak görüliyordu. 

Tokayev, Ocak ayında 230’dan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan şiddetli gösterilerin ardından referandum çağrısında bulunmuştu.

Artan akaryakıt fiyatlarına karşı barışçıl protestolardan yükselen huzursuzluk, 1991’de Kazakistan’ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana ülkedeki en kanlı çatışmalara dönüşmüştü.

Tokayev, 2019’da istifa eden ancak Kazak siyasetini etkilemeye devam eden Nazarbayev’in uşağı olarak görülüyordu.

İsyanlar, 69 yaşındaki Devlet Başkanı’nın, selefinin etkisini azaltmaya çalışmasına ve bazı yakın iş arkadaşlarını görevden almasına neden oldu. 

Vatandaşlar, Nazarbayev’i “Ulusun Başkanı” ilan eden bir hüküm de dahil olmak üzere Kazakistan anayasasının yaklaşık üçte birini değiştirmek için oy kullandı.

Tokayev, seçmenlerin, eski liderin zengin ailesinin önemli hükümet pozisyonlarında bulunabileceği Nazarbayev’in “süper başkanlık” yönetimini kaldırdığını söyledi.

Hem Nazarbayev hem de Tokayev, komşu ülke Rusya ile yakın ilişkileri savunmuşlardı.

Kaynak: Euronews

Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Ahmet Berke BAŞTUĞ, Gülben BAĞCI ve Hatice Eda ŞEKER tarafından çevrilmiştir.

From → Haberler

Yorum Yapın

Yorum bırakın