Fiji’de yeni bir Anayasa’ya doğru
ConstitutionMaking.org‘un haberine göre, Myanmar’daki güncel gelişmeler, düşük beklentilerle kabul edilen Anayasaların bile çok önemli siyasal değişikliklere yol açabileceğini göstermekte. Bunun ışığında, ordunun en güçlü ismi Voreqe Bainimarama’nın 7 Ocak’ta üç yıllık olağanüstü hali kaldırdığı ve yeni bir Anayasa’ya ihtiyaç duyulduğunu ifade ettiği Fiji’deki gelişmeleri takip etmek önemli. Bainimarama’nın açıklamasına göre yeni taslak, oyun tekliğine dayanacak ve etnisiteyi siyasetin resmî temeli olarak kabul etmeyecek. Fiji’de 2006 yılında Bainimarama’nın hükümet darbesinin Temyiz Mahkemesi tarafından hukuk dışı ilan edilmesinin ardından olağanüstü hal ilan edilmişti.
Bainimarama, 2009’da açıkladığı ve “2012 Eylül’ünde Anayasa yazım sürecinin başlayacağını” duyurduğu takvimle bağlı. Bainimarama’nın, yürürlükten kaldırdığı 1997 Anayasası’nı yeniden yürürlüğe sokma niyeti yok gibi gözüküyor. Söz konusu metin, Fiji’nin ilk yerli hükümetinin seçilmesini sağlamış ancak, niyeti farklı olsa, siyasetin etnik temele dayanmasına neden olduğu gerekçesiyle eleştirilmişti. Yeni yazım sürecinde 1997 metninin bir temel olarak kabul edilip edilmeyeceği de merakla bekleniyor. Bu yaklaşım, etnik çatışmalara neden olan seçim kurumlarının etkisini azaltırken yazım sürecinde enerji tasarrufunu da sağlayabilir.
2009’a geri dönersek, Bainimarama, süreçte vatandaşlara da geniş çaplı şekilde danışılacağını ifade etmişti. Sözünü tutacak mı, göreceğiz.