İçeriğe geç

El Salvador Basını Medyayı Hedef Alan Çete Karşıtı Yasaya Tepki Gösterdi

by 16/04/2022

El Salvador Kongresi, çetelerin mesajını yayan medya mensuplarının 10 ila 15 yıl arasında hapis cezası almasının önünü açtı.

 El Salvador kongresi, çetelerden gelen söylemleri çoğaltan veya yayımlayan haber kuruluşlarına 10 ila 15 yıl hapis cezası vermeyi öngören bir kanunu kabul etti. Alınan karar basın özgürlüğü gruplarının ”haksız sansür” suçlamalarına yol açtı.

 26 Mart’ta 62 kişinin şüpheli bir şekilde çete cinayetlerine kurban gitmesinin ardından gerçekleştirilen yasama faaliyetinin sonuncusunda, Cumhurbaşkanı Nayib Bukele’nin talebi doğrultusunda olağanüstü hal ilan edildi. Bu olayları takiben çete üyesi olmakla suçlanan yaklaşık 6.000 kişi tutuklandı, hapishanelerdeki çete üyelerine karşı sert tedbirler uygulandı ve hapis cezaları artırıldı

 Ancak yeni yasa, Bukele’nin sıkça hedef aldığı kurumlardan biri olan basına yönelik müdahalesini genişletiyor.

 El Salvador Gazeteciler Birliği yaptığı açıklamada “Bu reformları açıkça medyanın sansürlenmesine yönelik bir girişim olarak değerlendiriyoruz” ifadesini kullandı. Ayrıca, “Gazetecilerin çete kontrolündeki bu topluluklarda yaşayan binlerce insanın yaşadığı gerçeği haber yapmasını yasaklamak… gerçeğe sadık olmayan bir yanılsama yaratacaktır” ifadesini kullandı.

Yeni yasaya göre radyo, televizyon, basılı ya da dijital medya aracılığı ile söz konusu suç örgütlerinin halkta korku ve panik uyandıracak nitelikteki bildirilerinin ya da duyurularının halka iletilmesinin cezası 10 ila 15 yıl hapis olarak düzenlendi.

Söz konusu düzenleme, El Salvador’da yaygın olarak çetelerin bölgelerini belli etmek için kullandığı işaretleri duvara resmeden kimselere de 10 ila 15 yıl arasında hapis cezası getirdi.

Hükümetini sorgulamaya cesaret eden herkese karşı giderek daha mücadeleci bir tavır sergileyen Bukele, geçtiğimiz günlerde insan hakları gruplarının, Amerikalılar Arası İnsan Hakları Mahkemesi’nin ve George Soros’un Açık Toplum Vakıflarının çete ortakları olduğunu iddia etmişti.

Olağanüstü hal kapsamında hükümet, örgütlenme hakkını kısıtladı, tutuklanma durumunda kişinin haklarından haberdar olma hakkını geçici olarak durdurdu ve avukatlara erişimi engelledi. Bir şüpheli şu an 72 saat yerine 15 gün boyunca suçlanmadan tutulabiliyor. Tutuklu çete üyelerinin yemekleri günde iki sefere indirildi, hücrelerinden dışarı çıkmalarına izin verilmiyor ve yatakları alındı.

Bukele’nin lideri olduğu Yeni Fikirler (Nuevas Ideas) partisinin milletvekili Marcela Pineda, yaptığı açıklamada ‘Bu reformlarla çetelere, halkta korku yaratmak için ses kayıtları veya bildiriler gönderemeyeceklerini söylüyoruz’ dedi.

Bukele, günün erken saatlerinde bu konuya değinmiş ve çetelerin sivillere saldırarak baskıya karşılık misilleme yapabileceklerini ifade etmişti.  Bukele, misilleme yapılması halinde hapishanedeki çete üyelerine yemek vermeyeceklerini söyledi.

Basın derneği ayrıca, Bukele yönetiminin de kendinden önceki yönetimler gibi başka menfaatler karşılığında, cinayet oranlarını düşürmek ve siyasi destek sağlamak amacıyla çetelerle anlaşmalar yaptığını destekleyen haberler olduğunu kaydetti.  ABD Hazine Bakanlığı, Aralık ayında bu iddiaları tekrarlayarak Bukele hükümetinin ekonomik menfaatler ve tutuklu çete liderlerine ayrıcalıklar sağlanması karşılığında çetelerin desteğini aldığını belirtmişti. Bukele bu suçlamaları şiddetle reddetti.

Kaynak: The Guardian

Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2019 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Kamer Korkmaz, Salim Can Eser, Tarık Çelik ve Yılmaz Batuhan Avan tarafından çevrilmiştir.

From → Haberler

Yorum Yapın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: