İçeriğe geç

Güney Kore Anayasa Mahkemesi, Üçüncü Dereceden ve Daha Yakın Akrabalar Arasındaki Mevcut Evlilikleri İptal Eden Düzenlemeyi Anayasa’ya Aykırı Buldu

by 25/11/2022

Güney Kore Anayasa Mahkemesi, üçüncü dereceden ve daha yakın akrabalar arasındaki evlilikleri geçersiz kılan mevcut Medeni Kanun’un Anayasa’ya uymadığına ve tekrardan incelenmesi gerektiğine karar verdi.

Mahkeme, Medeni Kanun’un üçüncü dereceden ve daha yakın akrabalar arasındaki evlilikleri yasaklamasının Anayasa’ya uygun olduğunu söyledi.

Ancak Mahkeme, üçüncü dereceden ve daha yakın akrabalar arasındaki mevcut evlilikleri geçersiz kılan bir Medeni Kanun maddesinin Anayasa ile bağdaşmadığını ve değiştirilmesi gerektiğine karar verdi.

Karar, bir boşanma davasında davacının mahkemeden, üçüncü derece akraba içerisinde yer alan kişilerin birbirleriyle evlenmeleri durumunda evliliğin feshedilebileceğini öngören Medeni Kanun’un 815. maddesinin 2. fıkrasının, Anayasa’ya olası aykırılığını gözden geçirmesini istemesinden sonra geldi.

Mahkeme, Anayasa’ya aykırılığını kabul etmesine rağmen, yasal bir hükmün derhal iptal edilmesinden kaynaklanan karışıklığı önlemek için anayasal bir uygunsuzluk kararı verebiliyor.

Yasama organı yasada değişiklik yapmazsa, Medeni Kanun maddesi 31 Aralık 2024 tarihinden sonra etkisini kaybedecek.

Mahkeme, üçüncü dereceden ve daha yakın akrabalar arasındaki evlilikleri yasaklayan Medeni Kanun’un 815. maddesinin birinci fıkrasının Anayasa’ya uygun olduğunu söyledi.

Süreç, bölge ve temyiz mahkemeleri tarafından davacının ikinci dereceden akrabası olan eşinden boşanması yönünde karar verilmesinin ardından başladı.

Çift, Amerika Birleşik Devletleri’nde tanıştıktan sonra birkaç yıl evli kalmış ancak davacının eşi Güney Kore’ye döndükten sonra boşanma talebinde bulunmuştu.

Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Funda Karabatak, Göknur Durak, Habibe Seda Çetin ve Hakan Oğuz Ege tarafından çevrilmiştir.

From → Haberler

Yorum Yapın

Yorum bırakın