Filistin’de tartışmalı Anayasa Mahkemesi Mahmud Abbas tarafından kuruldu

Filistin* Devlet Başkanı Mahmud Abbas, son yargıcın yemini ile bu pazartesi açılacak olan yeni bir Anayasa Mahkemesi kurdu. Diğer bütün kuvvetlere nazaran üstünlüğe sahip olan bu mahkeme, sessizce bir Başkanlık Kararnamesi ile kuruldu; ancak Abbas, yargıçları, menfaatine olacak şekilde, kendi siyasi partisinden atadığı için mahkemenin kurulmasına karşı çıkanların hedefi oldu. El-Fetih Partisi, başkanın bu mahkemeyi kurma yetkisini destekliyor ve partinin hiçbir yetkilisinin gizli bir amaç peşinde olmadığını belirtiyor. Öte yandan, mahkemenin bütün üyelerinin El-Fetih Partisi üyesi veya partiyle ilişkili olması nedeniyle mahkemenin tek taraflı algılanması, muhalefetteki Hamas Partisi ve El-Fetih Partisi arasında giderek artan ayrışmayı kaçınılmaz şekilde körükleyecek.
Filistin Hükûmeti, geçen yıl, kamu kaynaklarının suitimal edildiğini açıklayan belgelerin sızdırılmasından ve, aynı zamanda, siyasal muhalefetin susturulması amacıyla Batı Şeria’daki öğrencilerin tutuklanmasından sonra eleştirilmişti. Ancak, iç ihtilaf şu an için Filistin’in tek sorunu değil. İsrail ile Filistin arasında süren çatışma sebebiyle birçok sorun boy gösterdi. Mart’ın sonunda BM İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Rupert Colville, biriminin Batı Şeria’da bir Filistinli’nin yargısız infaz edilmesi konusunda endişe duyduğunu belirtmişti. Ocak ayında ise, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), şirketleri İsrail yerleşimlerinde faaliyetlerini sonlandırmaya davet etmişti. Ağustos ayında , Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Batı Şeria’daki Duma kasabasında radikal Yahudilerin Filistinli bir ailenin evini onlar uykudayken yaktığına ilişkin iddianın ardından çıkan anlaşmazlığın taraflarını uzlaşmaya ve barışmaya çağırdı.2015’in Nisan ayında İnsan Hakları İzleme Örgütü, işgal altındaki Batı Şeria’da Israilli çiftçilerin, Filistinli çocuk işçileri tehlikeli koşullarda çalıştırdığı ve bunun uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğu iddiasında bulunmuştu.Geçen Ocak ayında, Almanya’nın üst düzey insan hakları yetkilisi, Filistin bölgesindeki olası savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde incelenmesi için Israil’i işbirliğine davet etmişti.Uluslararası Ceza Mahkemesi bünyesinde çalışan bir savcının soruşturmanın açıldığını duyurmasının ardından Israil Hükûmeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi ile işbirliği yapmayacağını belirtti ve Mahkeme’nin kaynaklarının kesilmesi çağrısında bulundu.
Kaynak: Jurist
Bu haber, BAU Hukuk LAW 2018 Current Constitutional Develeopments dersi kapsamında Nergiz Oprescu, İrem Özbay, Hasan Can Karaca, Batukan Kocabaş, Mikail Yiğit,
*Kısaca “Filistin” olarak da bilinen “Filistin Devleti” Ortadoğu’da bir devlettir. Bağımsızlığı Cezayir’in başkenti Cezayir’de sürgünde hükümet sıfatıyla Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından 15 Kasım 1988 tarihinde ilan edilmiştir. Filistin Devleti, Batı Şeria ve Gazze’nin kendine ait ve Doğu Kudüs’ün seçilmiş başkenti olduğunu iddia etmektedir. Filistin Devleti’nin kendine ait olduğunu iddia ettiği çoğu bölge 1967’deki Altı-Gün Savaşı’nın ardından İsrail tarafından işgal edilmiştir. Filistin Yönetimi 2011’de Birleşmiş Milletler’e üyelik başvurusunda bulunmuş ve 2012’de kendisine de facto, veya zımnî şekilde, devlet olduğunun tanınması anlamına gelen “üye olmayan gözlemci devlet” statüsü tanınmıştır.
Kaynak: Wikipedia